Inhoudsopgave
Kan een zaak verjaren?
Een verjaringstermijn is de periode waarna iemand niet meer vervolgd kan worden in een strafzaak. De verjaringstermijn gaat meestal in op de dag nadat het misdrijf of de overtreding is gepleegd. Voor ernstige misdrijven zoals moord geldt geen verjaringstermijn.
Wat volgt na opening van de strafrechtelijke terechtzitting?
Nadat de rechter vragen heeft gesteld aan u over de zaak, er eventueel getuigen en deskundigen zijn gehoord en het slachtoffer heeft gesproken zal de officier van justitie zijn visie geven op uw zaak. Dit noemt men het requisitoir. De officier van justitie eindigt zijn verhaal met de strafeis.
Wat is strafrechtelijke vervolging?
Een strafrechtelijke procedure is een rechtszaak tussen een verdachte en het Openbaar Ministerie (OM). De officier van justitie vertegenwoordigt het OM. De officier van justitie besluit vervolgens wel of niet te vervolgen. Bij vervolging doet de rechter een uitspraak (vonnis).
Waarom kan een zaak verjaren?
De mogelijkheid tot verjaring zorgt er namelijk voor dat een bepaalde actie na lange tijd geen gevolgen meer kan hebben voor iemand. Daarnaast wordt verjaring toegepast omdat claims oncontroleerbaar worden.
Hoe verloopt een strafrechtelijke procedure?
Het strafproces loopt van aangifte tot straf. In het strafproces beoordeelt de officier van justitie of de rechter of de verdachte schuldig is aan een strafbaar feit. In elke fase van het strafproces heeft u bepaalde rechten. Bijvoorbeeld spreekrecht en recht op informatie over de dader.
Wat wordt verstaan onder vervolging?
Definitie. Het systematisch en ingrijpend discriminatoir behandelen van een individu, een groep of een gemeenschap op grond van ras, religie, cultuur, seksuele geaardheid, etniciteit, taal of lidmaatschap van een sociale of politieke groepering, waardoor deze groep zich ernstig beperkt ziet in de bestaansmogelijkheden.
Wat wordt bedoeld met het legaliteitsbeginsel?
Het legaliteitsbeginsel gaat over twee dingen: ten eerste moet alles wat de overheid doet, gebaseerd zijn op de wet. Ten tweede mogen (de meeste) nieuwe wetten niet met terugwerkende kracht worden toegepast. A. Elk handelen van de overheid moet een basis hebben in de wet.