Inhoudsopgave
Hoe werkt BZT?
In bijna alle inrichtingen geldt de regel dat de persoon of personen die zonder toezicht een gedetineerde willen bezoeken eerst vier keer op gewoon bezoek dienen te zijn geweest, waarna zij op BZT mogen gaan. De regel is ingevoerd om te voorkomen dat een gedetineerde bijvoorbeeld een prostituee op bezoek laten komen.
Wat mag een gedetineerde ontvangen?
Er geldt wel een maximumbedrag dat u op de rekening mag hebben: € 500. Het bankrekeningnummer van de gevangenis kunt u opvragen bij de gevangenis waar u zich moet melden. Post U mag zoveel brieven schrijven als u wilt en u kunt ook post ontvangen. Er mag met de brieven geen geld worden meegestuurd.
Hoelang duurt bezoek zonder toezicht?
Veel gevangenissen bieden deze mogelijkheid. Hierbij mag een gedetineerde zijn of haar partner ontvangen in een privé-kamer (in de praktijk aangeduid met de benaming ‘peeskamertje’), veelal voorzien van een bed. Zo’n bezoek duurt maximaal twee uur en wordt hooguit eens per maand toegekend.
Hoe kom ik in contact met een gedetineerde?
Een andere mogelijkheid om in contact te komen met gevangenen is het geven van de SOS Cursus. SOS staat voor Spreken over Slachtoffers, Schuld en Samenleving. Het is een zogeheten herstelrechtcursus, ontwikkeld door Gevangenenzorg Nederland.
Hoeveel gevangenen in België?
België bevindt zich op dat vlak onder het Europees gemiddelde, met 93,6 gevangenen per 100.000 inwoners. In totaal telde België op 31 januari 2020 10.808 gedetineerden. In Belgische gevangenissen zitten, in vergelijking met andere lidstaten, wel opvallend veel buitenlandse gedetineerden (43 procent).
Hoeveel geïnterneerden zijn er in België?
Geïnterneerden in gevangenis Het totale plaatje: in december 2020 waren er in België 3632 geïnterneerden. 434 verbleven in een gesloten psychiatrisch centrum, 537 verbleven in de reguliere psychiatrie en 1839 waren vrij op proef en 196 hadden een specifiek statuut.
Hoeveel vreemdelingen in Belgische gevangenissen?
30% van de gedetineerden zijn mensen zonder verblijfsrecht Het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI) van de FOD Justitie berekende dat er vorig jaar dagelijks gemiddeld 10.382 (10.381,92) personen in de Belgische gevangenissen verbleven.
Hoeveel cipiers zijn er in Belgie?
België telt 35 gevangenissen, waarvan 17 in Vlaanderen, 16 in Wallonië en 2 in Brussel. Het beheer is in handen van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. Onder andere in Paifve verblijven geïnterneerden in een inrichting tot bescherming van de maatschappij.