Inhoudsopgave
Hoe snel groeit koolzaad?
Wist je dat de koolzaadplant maar een paar weken per jaar bloeit? Koolzaad is een plant die maar één jaar groeit. De plant wordt in maart/april gezaaid en rond april of mei staat hij eenmalig in bloei en kleurt hij dus prachtig geel.
Hoe hoog wordt koolzaad?
De plant wordt 30 – 150 cm hoog en kan een vlezige penwortel vormen.
Hoeveel ton koolzaad per hectare?
In de teelt van koolzaad wordt onderscheid gemaakt tussen winter- en zomerkoolzaad. In Nederland kiezen de meeste telers voor het verbouwen van winterkoolzaad vanwege de hogere opbrengsten. Winterkoolzaad zorgt voor opbrengsten tot circa 5 ton/ha. Zomerkoolzaad blijft veelal steken op maximaal 3 ton/ha.
Hoe herken je koolzaad?
Herkenbaar is Koolzaad aan de 4 relatief grote gele kroonbladen, die elkaar overlappen, de zes meeldraden en schuin afstaande kelkbladen. De bovenste bladeren zijn half stengelomvattend en blauwgroen van kleur. De vruchten zijn flinke hauwen, meestal meer dan 3,5 cm lang met een korte snavel.
Hoe wordt koolzaad geoogst?
In april en mei kleuren de boerenakkers waar koolzaad wordt verbouwd prachtig geel. Na de bloeiperiode in april en mei vormt de plant zaden, die in juni en juli worden geoogst. Koolzaadolie wordt geperst uit het zaad van de plant. De plant eist niet veel van de grond.
Waar bloeit koolzaad?
Afgelopen week kwam in Duitsland en in de Achterhoek het koolzaad volop in bloei. Het is de vraag of Groningen snel volgt met dit koude weer. In ieder geval zijn vele imkers weer op pad geweest en plaatsten hun volken in de akkerranden.
Hoe oogst je koolzaad?
Koolzaad kan op twee manieren geoogst worden. De meeste Nederlandse telers dorsen het koolzaad direct van stam met een maaidorser. Zwadmaaien is een minder gangbare oogstmethode waarbij het gewas eerst gemaaid wordt en daarna opgeraapt voor het dorsen.
Wat maken ze van raapzaad?
Koolzaad is een landbouwgewas dat ook verwilderd vaak wordt aangetroffen, maar raapzaad is een inheemse wilde plant, die echter ook wel gekweekt wordt, vooral in o.a. Duitsland. Uit de zaden kan raapolie gewonnen worden. De zaden worden ook gebruikt in voedermengsels voor vogels, zoals kanaries.
Hoeveel kg koolzaad per hectare?
De opbrengsten in de praktijk lopen op tot 6000 kg per hectare. Koolzaad en vooral de olie die uit de zaden geperst kan worden, kent veel toepassingen. De bekendste zijn het gebruik in margarine, bakolie en als biodiesel.
Wat kost koolzaad?
Olie verkoop je aan ongeveer 690 euro per ton of ongeveer 1400 euro/ha. Samen kom je aan 2050 euro/ha. koolzaad wordt verkocht aan 250 euro/ton of 1125 euro/ha.
Waar vind je koolzaad?
Onder andere in Noord-Nederland, in de provincie Groningen, is veel koolzaad te vinden. Vind je dit te ver rijden? Ga dan vooral op zoek naar goede landelijke gebieden waar je op verkenning kan. Tip: als je een tijdje rondfietst in een mooie landelijke omgeving, kom je vaak vanzelf wel een koolzaadveld tegen.
Hoe zaai je koolzaad?
De zaaidichtheid van koolzaad is bij voorkeur 60 zaden per vierkante meter in zware grond. Op lichtere grond volstaan 40 zaden per vierkante meter. Bij minder gunstige omstandigheden, zoals een grof zaaibed bij zeer droog weer of zeer late zaai, kan het noodzakelijk zijn de zaaidichtheid op te trekken.