Inhoudsopgave
Hoe kun je het droge seizoen verklaren?
Van april tot september ligt de regenzone op het noordelijk halfrond en maken de zuidelijk gelegen tropen een droge tijd door. De regenzone reikt naar het noorden tot de Kreeftskeerkring en naar het zuiden tot aan de Steenbokskeerkring. Tussen deze breedtegraden is er een regentijd en een droge tijd per jaar.
Wat is een droge periode?
Wanneer er 20 dagen op rij geen neerslag van betekenis valt spreekt met van een droogteperiode. Op het meetstation mag er in die periode in totaal niet meer dan een halve mm neerslag vallen. Langdurige droogte is in ons maritiem klimaat vrij zeldzaam.
Wat zijn de Regenmaanden?
De droogste periode is van februari tot juni. In die maanden regent het vaak totaal niet. In januari, juli, augustus en september kan er wel wat regen vallen. De natste maanden zijn oktober, november en december.
Hoe verder van de evenaar hoe korter het regenseizoen?
Op de evenaar zijn er twee regentijden en twee droge tijden per jaar omdat de regenzone twee keer per jaar passeert, de ene keer bewegend naar het noorden en de andere keer bewegend naar het zuiden. De lokale geografie kan een behoorlijke invloed uitoefenen op deze klimaatpatronen.
Hoe komt het dat het weer zo slecht is?
De lucht die over de bergen komt maakt het binnenland achter de bergen (de lijzijde) droger. De hoogte van bergen heeft ook invloed: hoe hoger het gebied ligt, hoe kouder het is. Door de oceanen lopen zeestromen die koud of juist warm zijn.
Wat zijn de 7 klimaten?
De verschillende klimaten in het Köppen-systeem worden ingedeeld in de volgende categorieën: tropisch, droog (aride), zeeklimaat (maritiem), landklimaat (continentaal) en koud klimaat. Hieronder zie je de indeling van alle mogelijke klimaten op basis van deze letters.
Waarom is het zo droog in Nederland?
Een oostenwind maakt Nederland droger Daar komt neerslag uit, die uiteindelijk via het grondwater of rivieren weer in zee terechtkomt. Dat heeft in Nederland onder meer te maken met de windrichting. ‘Als de wind langere tijd uit het oosten komt, dus vanuit Rusland en Polen, wordt het droger in Nederland’, zegt Wanders.
Waar komt droogte voor?
Verdamping en grondwater Bij zonnig weer met wind en hoge temperaturen verdampt water sneller. Verdamping vindt vooral via planten plaats. Het grondwaterpeil daalt ook doordat het voor drinkwater, industrieel gebruik en beregening wordt opgepompt. Zo zijn er vele factoren van invloed bij droge perioden.
Wat voor klimaat is er in Nederland?
In Europees Nederland heerst een zogenaamd Cfb-klimaat, een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers.
Waarom zijn er regenseizoenen?
Het regenseizoen, of de regentijd, is een periode waarin er in het gebied van de tropen heel veel regen valt. In het regenseizoen begint de dag heet en zonnig. In de loop van de dag wordt de lucht steeds vochtiger (dit heet relatieve luchtvochtigheid). ’s Middags en ’s avonds zijn er grote onweersbuien en slagregens.
Hoe ontstaat een regenseizoen?
Het mechanisme achter de moesson berust op temperatuurverschillen. Land warmt in de zon sneller op dan zee, maar koelt ook sneller af. Boven het warme land zal de lucht opstijgen waardoor koelere zeelucht die plaats kan innemen. Vooral op warme voorjaarsdagen is de kust gevoelig voor een koele zeewind.