Hoe gevaarlijk is klaplong?

Hoe gevaarlijk is klaplong?

Als je long eenmaal ingeklapt is, kan het ademen erg moeilijk worden en kun je last krijgen van kortademigheid en benauwdheid. Bij iedere klaplong kan er ook een zogenaamde spanningspneumothorax ontstaan. Dit is een ernstige complicatie waarbij er een soort ventielmechanisme ontstaan is.

Kan je dood gaan aan een klaplong?

Dit komt gewoonlijk voor na een trauma, mechanische beademing of reanimatie. Hierbij komt er steeds meer lucht in de borstholte zonder dat die weg kan. Hierdoor verhoogt de druk op de organen in de borstholte. Deze situatie is levensbedreigend.

Kan je een klaplong horen?

De arts zal de diagnose klaplong vermoeden op grond van de klachten en verschijnselen van u. Als de arts de borst beklopt is een te heldere toon te horen en via de stethoscoop is een verzwakt of helemaal geen ademgeruis te horen. De diagnose moet altijd worden bevestigd met een röntgenfoto van de longen.

Wat als je 2 klaplongen hebt?

Dit is een klaplong. Met die long kunt u niet meer goed ademen. Omdat u nog een tweede long heeft, kunt u toch blijven ademen. Het komt bijna nooit voor dat iemand 2 klaplongen tegelijk heeft.

Kan je vliegen met een klaplong?

Vliegen mag 2 weken nadat de long volledig ontplooid is. Gedurende 6weken geen zwaar huishoudelijk werk doen (bijvoorbeeld stofzuigen, ramen lappen) en niet tillen. Niet te hard persen bij de toiletgang. Geen activiteiten ondernemen zoals (zwaar) sporten of een blaasinstrument bespelen.

Wat gebeurt er als je een klaplong krijgt?

Na een klaplong is rust belangrijk. U mag even niet tillen, geen zwaar werk doen en niet sporten. Bel direct de huisarts als u klachten heeft die bij een klaplong passen. Bel 112 als u zo benauwd bent dat u uitgeput raakt of bijna geen adem kunt halen.

Kan een klaplong herstellen?

Het ‘lek’ in de vliezen herstelt meestal vanzelf. Als het lek niet vanzelf overgaat of om een volgende klaplong te voorkomen, worden de longen soms aan elkaar ‘geplakt’. Dit gebeurt via de drain met behulp van steriele talkpoeder.

Hoe weet je dat je een klaplong hebt?

Als u een klaplong krijgt, merkt u meestal dit: U voelt u een heftige, stekende pijn in de borst. De pijn ontstaat vaak plotseling. De pijn wordt erger als u ademt.

Hoe herstellen van klaplong?

Het ‘lek’ in de vliezen herstelt meestal vanzelf. Als het lek niet vanzelf overgaat of om een volgende klaplong te voorkomen, worden de longen soms aan elkaar ‘geplakt’. Dit gebeurt via de drain met behulp van steriele talkpoeder. Door dit talkpoeder plakken de longvliezen aan elkaar.

Wat mag je niet doen na een klaplong?

Na een klaplong is rust belangrijk. U mag even niet tillen, geen zwaar werk doen en niet sporten. Bel direct de huisarts als u klachten heeft die bij een klaplong passen.

Wat mag wel en niet met een klaplong?

In het kort

  • Bij een klaplong heeft u opeens heftige, stekende pijn in uw borst.
  • U krijgt het benauwd.
  • Een kleine klaplong kan vanzelf overgaan.
  • Soms plaatst de arts een buisje (drain), en soms is een kijkoperatie nodig.
  • Na een klaplong is rust belangrijk.
  • U mag even niet tillen, geen zwaar werk doen en niet sporten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven