Inhoudsopgave
Hoe kan je in armoede terecht komen?
diploma, sociaal netwerk, inkomen uit arbeid,…). Maar door tegenslagen zoals echtscheiding, werkloosheid, ziekte, overlijden van een gezinslid, (meestal een combinatie van factoren waarbij een sneeuwbaleffect ontstaat…) komen ze in armoede terecht.
Wat is de invloed van armoede op de gezondheid?
Volwassenen die leven met geldzorgen, schulden of armoede hebben vaak te maken met chronische stress, ongezonde leefstijl, chronische ziekte als diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten, maar ook psychsociale problemen of opvoedproblematiek kan een gevolg zijn.
Hoe kunnen mensen in armoede geraken?
Denk aan life-events als een scheiding, faillissement, persoonlijke factoren zoals een chronische ziekte, psychische problemen of een licht verstandelijke beperking, stijgende kosten voor levensonderhoud, werk dat te weinig betaalt om van te kunnen leven of een te groot bestedingspatroon.
Hoe kunnen we armoede oplossen?
Maatregelen tegen armoede
- Meer mensen die bijstand ontvangen aan een vaste baan helpen.
- Lage inkomens aanvullen met toeslagen.
- Streven naar een betere balans in inkomensverdeling.
- Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen de kans geven om mee te doen in de maatschappij.
Wat betekent het om in Nederland in relatieve armoede te leven?
We spreken in Nederland over absolute armoede als mensen leven onder de lage-inkomensgrens en bv. niet beschikken over (gezond) voedsel, huisvesting, toegang tot gezondheidszorg (bv. Relatieve armoede verwijst naar de levensomstandigheden van een individu of groep in verhouding met zijn/haar omgeving.
Waarom is er armoede?
Individuele armoede. Individuele armoede kan het gevolg zijn van een echtscheiding, juridische problemen, langdurige werkloosheid, ondernemingsfaillissement, ziekte, of verslaving aan gokken, kopen, alcohol of drugs. Hierdoor kan iemand van welstand tot armoede vervallen.
Wat zijn de armoederisico’s?
De maatstaf die wordt gehanteerd voor het risico op financiële armoede is de grens van 60% van het mediaan netto equivalent inkomen (= armoedegrens). Wanneer het totale netto-inkomen van een huishouden zich onder deze grens situeert, is er sprake van een armoederisico.