Wat verstaan we onder zelfzorg?
Zelfzorg is een term uit de verpleegkunde die de mate aangeeft waarin een patiënt (of zorgvrager) voor zichzelf kan zorgen. Zelfzorg wordt wel omschreven als “alle zorg die een persoon besteedt aan het opheffen van eigen noden en het voldoen aan eigen behoeften”.
Wat zijn goede manieren om voor jezelf te zorgen tijdens palliatieve zorgverlening?
Balans vinden en zorgen voor jezelf Begrens jezelf als hulpverlener. Bewaak wat je (niet) wilt doen. Zorg voor heldere informatie/afstemming van wat het (palliatieve) doel is van een handeling. Overleg binnen palliatieve teams over wenselijke trajecten: “Wat willen we bereiken?
Waarom is zelfzorg belangrijk?
Conclusie. Zelfzorg is dingen doen die een positieve invloed hebben op je welzijn, zowel fysiek als mentaal. Zelfzorg is niet egoïstisch, het helpt je om je kwaliteit van leven en je relaties met anderen te verbeteren.
Welke handelingen vallen onder zelfzorg?
Onder zelfzorg valt onder andere het wassen, aan- en uitkleden, de toiletgang, het aantrekken van steunkousen, het eten en drinken, het aanreiken van medicatie en het verzorgen van uw huid.
Wat is de zorgvraag?
De zorgvraag is door de cliënt zelf of door zijn omgeving geuite zorgbehoefte. Zorgverleners zien de zorgvragen van cliënten veranderen.
Hoe worden naasten betrokken bij palliatieve zorg?
Verwijs door naar respijtzorg zodat de mantelzorger tijdelijk de zorg kan overdragen. Wees alert of de mantelzorger kan omgaan met zijn gevoelens, is er bijvoorbeeld sprake van schuldgevoel wanneer een naaste toch naar het ziekenhuis of verpleeghuis moet of is er sprake van angst en verdriet over wat komen gaat.
Wat te doen met palliatieve?
Hieronder vindt u enkele basistips om met elkaar om te gaan in palliatieve situaties. Meer informatie vindt u onder het luik ‘INFO’….Tips om elkaar te ondersteunen
- Rouw begint niet na het overlijden van een dierbare.
- Zorg voor luisterende aanwezigheid.
- Laat gevoelens toe.
- Stimuleer het afscheid nemen.
Wat is het verschil tussen zelfzorg en zelfredzaamheid?
‘Zelfregie en zelfredzaamheid zijn twee verschillende begrippen’, legt ze uit. ‘Zelfregie gaat over zelf beslissen over je eigen leven. Zelfredzaamheid gaat over zelf doen. Mijn onderzoek laat zien dat sommige cliënten tijdelijk of langer ondersteuning nodig hebben om de regie over hun leven weer te kunnen krijgen.