Inhoudsopgave
Waarom dagrijverlichting?
Dagrijlicht verkort de reactietijd en kan daarmee volgens het bovengenoemde EU-onderzoek 58% van de ongevallen met zwaargewonden voorkomen. Automobilisten kunnen afstanden van tegenliggers beter in te schatten als deze in verlichte auto’s rijden.
Is verlichting overdag verplicht?
Overdag bij slecht zicht mag u het dimlicht gebruiken. In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden. Dan bestaat de kans dat de reflectie van uw eigen dimlicht u verblindt.
Wat doe je als je wordt verblind auto?
Anders lijken je achtermistlichten op remlichten. Mocht het nodig zijn om je mistlichten vóór te gebruiken, schakel dan je dimlicht naar stadslicht. Door het gebruik van dim- of groot licht, verblind je jezelf door het terugkaatsen van het licht op de mist.
Waarom mag je niet met stadslicht rijden?
Stadslicht is bedoeld om een geparkeerd voertuig zichtbaar te maken. Die lampjes aan de voorzijde maken het voertuig wel zichtbaar, maar verlichten niet het weggedeelte voor de auto. Het is niet toegestaan om op de momenten dat verlichting verplicht is uitsluitend stadslicht te voeren.
Is een stadslicht verplicht?
Het stadslicht mag je voeren op het moment dat er geen enkele verlichting verplicht is. Je mag dus overdag met alleen je stadslicht aan rondrijden. Is het donker of is er sprake van slecht licht? Dan geeft de wet aan dat je naast het stadslicht ook je dimlicht of mistlicht dient te voeren.
Waar kun je het snelst iemand verblinden?
Let dan op de afstand tussen lantaarnpalen; meestal zit daar 50 meter tussen. Met mistlampen heb je zelf meer zicht omdat de lampen lager en breder schijnen. Je mistlampen achter gebruik je pas bij een zicht van minder dan 50 meter. Gebruik nooit je grootlicht; hiermee kun je gemakkelijk iemand verblinden.
Hoe fel mag een koplamp zijn?
Als we kijken in de regeling voertuigen, staat dat auto’s twee functionerende koplampen moet hebben die niet anders dan wit of geel mogen uitstralen. Ook in de APK-eisen wordt benoemd dat andere kleuren niet zijn toegestaan. Eigenlijk is het heel simpel.