Wat is een verwaarloosde longontsteking?

Wat is een verwaarloosde longontsteking?

Een zogenaamde ‘verwaarloosde longontsteking’ kan namelijk ernstige complicaties geven. In een gevorderd stadium kan een longabces ontstaan (ingekapselde ontstekingshaard), een empyeem (pus longvliezen) of een septische shock (bacteriën in de bloedbaan).

Wat doen bij virale longontsteking?

De meeste virusinfecties genezen vanzelf. Soms wordt een (ernstige) longontsteking door een virus behandeld met antivirale geneesmiddelen (middelen tegen virussen). Tegen de koorts en de spierpijn worden ontstekingsremmende (anti-inflammatoire) en pijnstillende (analgetische) middelen gegeven.

Kun je nog lang kortademig zijn na longontsteking?

U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.

Wat is een longontsteking?

Het veroorzaakt vooral bij ouderen veel ziekte en kan leiden tot sterfte. Longontsteking (pneumonie) is een veelvoorkomende aandoening van de lage luchtwegen. Het veroorzaakt vooral bij ouderen veel ziekte en kan leiden tot sterfte. Longontsteking is een ontsteking van de longblaasjes en het weefsel dat daar om heen ligt.

Hoe ziek bent u van longontsteking?

Het hangt dus van de patiënt af, van de bacterie die de longontsteking heeft veroorzaakt én van hoe ziek je ervan bent. Longontsteking kan levensgevaarlijk worden, bijvoorbeeld als de bacteriën vanuit het ontstoken gebied in de bloedbaan terechtkomen. Organen kunnen dan ziek worden, je kunt bloedvergiftiging – sepsis – krijgen.

Is longontsteking behandeld met antibiotica?

Een longontsteking wordt steeds met antibiotica behandeld. Meestal wordt Amoxicilline voorgeschreven gedurende een week. In sommige gevallen, bijv. als je aan andere aandoeningen lijdt of allergisch bent aan penicilline, kiest de arts voor een ander soort antibiotica.

Is de longontsteking veroorzaakt door virussen?

Een longontsteking kan ontstaan door virussen of bacte­riën. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door een pneumokokkenbacterie. Ook een griepvirus (influenzavirus) of het nieuwe coronavirus kunnen een longontsteking veroorzaken. Het is niet altijd duidelijk waardoor de longontsteking is veroorzaakt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven