Inhoudsopgave
Wat valt onder antistolling?
Antistollingsmedicijnen, ook wel bloedverdunners genoemd, zorgen ervoor dat het bloed minder snel stolt. Antistollingsmiddelen zijn medicijnen in tabletvorm of injecties.
Wat is anticoagulantia?
Antistollingsmedicijnen (anticoagulantia) zorgen ervoor dat het bloed minder snel stolt. Bij een wondje aan de vinger wordt er heel snel een korstje gevormd. Aan de binnenkant van de vaten gebeurt iets soortgelijks. Bij een beschadiging van een bloedvat probeert het lichaam de bloeding zo snel mogelijk te stoppen.
Hoe vaak moet je naar de trombosedienst?
Hoe vaak controle Als u pas gestart bent met de antistollingsbehandeling zult u 1x per week gecontroleerd moeten worden. Zodra de uitslag van uw stollingstijd (INR) in het streefwaardegebied komt (de voor u geldende streefwaarde vindt u rechtsboven op uw doseringskalender), worden de controles minder frequent.
Wat zijn bloedverdunnende medicijnen?
Dit zijn de middelen die er voor zorgen dat er minder snel stolsels in het bloed ontstaan, een soort anti-klontermiddel. Door deze middelen wordt de kans kleiner dat er weer een bloedvaatje verstopt raakt en er een nieuwe beroerte ontstaat. Bloedverdunners zijn acenocoumarol, acetylsalicylzuur en clopidogrel.
Waarom krijgt iemand antistolling?
Waarom wordt antistolling voorgeschreven? De reden waarom het voorgeschreven wordt is omdat de persoon in kwestie een trombose (bloedstolling in een bloedvat) heeft doorgemaakt of een verhoogde kans daartoe heeft. Er zijn vele aandoeningen die kunnen leiden tot de vorming van een stolsel (trombose).
Welke anticoagulantia?
Anticoagulantia (enkelvoud anticoagulans) of antistollingsmiddelen zijn geneesmiddelen die gebruikt worden om de natuurlijke stollingsneiging van het bloed te onderdrukken. Anticoagulantia worden in de volksmond vaak “bloedverdunners” genoemd.
Waarom worden bloedverdunners voorgeschreven?
Patiënten met bijvoorbeeld hartritmestoornissen, trombose of een kunsthartklep krijgen een bloedverdunner voorgeschreven. Het medicijn voorkomt dat een bloedpropje een infarct of trombose veroorzaakt.
Wat is Antico?
Werking: Net als de antiaggregantia zijn de anticoagulantia “bloedverdunners”. Ze werken echter in op een andere fase van de bloedstolling. Anticoagulantia voorkomt het stollen van het bloed door het effectief te verdunnen.
Wat prikt de trombosedienst?
De trombosedienst heeft tot taak u te begeleiden en te controleren. U komt daarom regelmatig bij een prikpost om bloed af te laten nemen, waarvan de stollingstijd (INR) wordt bepaald. Op basis van deze stollingstijd wordt bepaald hoeveel tabletten u moet innemen.
Wat gebeurt er als er een patiënt bij de trombosedienst komt?
Bloedafname en bepaling van de INR Hiervoor volgt de patiënt een cursus bij de trombosedienst. De patiënt leert bloed af te nemen door middel van de vingerprik, krijgt instructies over de INR-bepaling en leert eventueel hoe het nieuwe medicatieschema vast te stellen voor de komende periode.
Hoe heet bloedverdunner?
Bloedverdunners worden ook wel antistollingsmiddelen genoemd. Ze maken de kans op een beroerte door atriumfibrilleren kleiner. Er zijn twee soorten bloedverdunners: cumarines en DOAC’s. Cumarines en DOAC’s verkleinen de kans op een beroerte even goed.
Is simvastatine een bloedverdunner?
simvastatine. Simvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.