Welke soorten groene kikkers zijn er?

Welke soorten groene kikkers zijn er?

De naam groene kikker wordt gebruikt voor drie soorten: meerkikker, bastaardkikker en poelkikker.

Wat voor kikkers zijn er?

Er zijn tegenwoordig ruim 7300 verschillende soorten kikkers beschreven. Kikkers hebben een vrijwel wereldwijde verspreiding en leven in sterk uiteenlopende habitats. Kikkers behoren tot de gewervelde dieren, ze hebben vier poten maar geen staart en verschillen hiermee van de meeste andere amfibieën.

Is de groene kikker beschermd?

De soort is beschermd volgens de Wet Natuurbescherming.

Welke kikkers in Nederland?

In Nederland leven de volgende kikkers en padden:

  • Europese boomkikker.
  • Bruine kikker.
  • Meerkikker of grote groene kikker.
  • Poelkikker of kleine groene kikker.
  • Bastaardkikker of middelste groene kikker.
  • Heikikker.
  • Gewone pad.
  • Rugstreeppad.

Wat is een groene kikker?

De naam groene kikker (complex) wordt gebruikt voor de drie soorten samen: de meerkikker, bastaardkikker en poelkikker. Het gaat eigenlijk om twee echte soorten: meerkikker (Rana ridibunda) en poelkikker (Rana lessonae) die, als ze paren, hybriden kunnen vormen: de bastaardkikker (Rana klepton esculenta).

Hoe groot word een groene kikker?

Over het algemeen onderscheiden de verschillende soorten zich vooral aan de lengte, de meerkikker wordt tot 14 centimeter lang, de poelkikker 7 tot 8 centimeter en de middelste groene kikker wordt tussen 9 tot 11 centimeter lang.

Is een kikker zeldzaam?

In Nederland komen verschillende groene kikkers voor: de Poelkikker (Pelophylax lessonae, vroeger Rana lessonae), de Meerkikker (Pelophylax ridibundus, vroeger Rana ridibunda) en de Middelste groene kikker (Pelophylax kl. esculentus, vroeger Rana kl. De Poelkikker is vrij zeldzaam en gaat in aantal achteruit.

Is een kikker beschermd?

Inheemse amfibieën, waartoe kikkers en salamanders behoren staan op de lijst van beschermde dieren. Dit betekent dat u ze niet mag vangen, vervoeren of verhandelen. Toch zijn er nog steeds mensen die deze dieren in de vrije natuur vangen en in hun vijver plaatsen.

Hoe groot wordt de groene kikker?

Wat is de meest voorkomende kikker?

Na de winter ontwaken de bruine kikkers uit hun winterslaap, een deel van hen overwintert op het land en een deel in het water. De bruine kikker is de meest voorkomende kikker in Nederland.

Hoe heet de grootste kikker in Nederland?

De meerkikker is de grootste van de drie groene kikkers en komt voornamelijk voor in het westen en noorden van Nederland.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven