Waar liggen de tektonische platen?

Waar liggen de tektonische platen?

Een tektonische plaat of schol is een stuk van buitenste laag van de Aarde: de aardkorst. Ze worden ook wel gewoon aardplaten genoemd. De aardkorst bestaat uit negen grote tektonische platen, en verschillende kleinere. Die buitenste laag van de Aarde bestaat uit allerlei soorten gesteenten en ander hard materiaal.

Hoe ontstaat een aardbeving Clipphanger?

Aardbevingen vinden vaak plaats op de grens tussen aardplaten. Daar hebben we in Nederland geen last van, maar gasboringen kunnen de aarde ook flink laten beven. met de seismograaf een mooi seismogrammmetje uitratelt. Dat gaat zo door en door en door tot een van de aardplaten losschiet.

Hoe zijn de aardplaten ontstaan?

Plaattektoniek is het bewegen van platen op onze aarde. Bij de aardplaatgrenzen wordt nieuw aardkorst gevormd, duiken aardplaten de diepte in of schuiven ze langs elkaar heen. Dit bewegen wordt veroorzaakt door convectie in de aardmantel en het bewegen van de aardplaten zelf.

Wat is een aardbeving?

Aardbeving. Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst . Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort.

Waar werd de aardbeving waargenomen?

Op 16 augustus 2012, rond 22.30 uur, werd er in de provincie Groningen een aardbeving waargenomen. Het epicentrum lag bij Huizinge en de aardbeving werd, net als de andere aardbevingen in dit gebied, veroorzaakt door de aardgaswinning door de NAM.

Waar komen de meeste aardbevingen voor?

De meeste aardbevingen komen voor in de aardkorst tot op een diepte van ongeveer 30 kilometer. Er komen echter ook bevingen voor op dieptes tot ongeveer 700 kilometer. De meeste aardbevingen komen voor rondom de Grote Oceaan, in het Middellandse Zeegebied, in de Himalaya en Indonesië. Ook midden in oceanen komen bevingen voor.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven