Inhoudsopgave
Is een huisarts een vertrouwenspersoon?
Voor huisartsen Vertrouwenspersonen LHV: Huisartsen die problemen ervaren met hun eigen functioneren dan wel aangesproken zijn op hun functioneren of huisartsen die problemen ervaren met het functioneren van collega’s, kunnen terecht bij een vertrouwenspersoon en een Landelijke Commissie van Advies.
Welke zorgplicht hebben huisartsen?
Recht op informatie Heeft u vragen over de kosten van zorg buiten de huisartsenzorg? Dan verwijst de huisarts u voor die informatie naar een andere zorgverlener.
Welke plichten heeft een arts?
Artsen hebben een beroepsgeheim, ook wel zwijgplicht genoemd. Dit betekent dat een arts geen informatie over zijn patiënt aan anderen mag verstrekken. In bepaalde situaties mag een arts zijn beroepsgeheim doorbreken.
Wat doet een praktijkondersteuner huisarts?
Praktijkondersteuner somatiek: De praktijkondersteuner somatiek biedt zorg en ondersteuning aan chronisch zieken en ouderen. Bijvoorbeeld bij diabetes, astma, longziekten en hart- en vaatziekten. Zo hebben ouderen met meerdere aandoeningen één vast aanspreekpunt. En een huisbezoek is vaak mogelijk.
Wat mag een arts niet doen?
Wanneer de patiënt toestemming geeft. Als de patiënt (of bijvoorbeeld zijn advocaat) toestemming geeft voor het verstrekken van informatie aan derden of het openbaar maken van gegevens aan politie/justitie, is de arts niet gehouden aan zijn beroepsgeheim. Wanneer er voor de arts sprake is van een conflict van plichten.
Hoe kan ik een arts aanklagen?
U kunt uw klacht voorleggen aan een klachtenfunctionaris. Alle huisartsenpraktijken en huisartsenposten zijn aangesloten bij een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris. Vraag aan de assistente of de huisarts bij welke regionale klachtenfunctionaris u terecht kunt.
Is artseneed verplicht?
Elke arts is verplicht om goede zorg te geven. Dit staat in de Nederlandse artseneed en in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Een arts moet iemand die ziek is in principe behandelen. Of om een behandeling niet (meer) te geven, als hij/zij dit medisch zinloos vindt.