Inhoudsopgave
Hoe lang kan een melktand blijven zitten?
Kindergebit. Rond een jaar of 5, 6 beginnen de meeste kinderen met wisselen. De melktanden maken plaats voor de blijvende (volwassen) tanden. Dit gaat geleidelijk aan en kan zo’n 2 tot 3 jaar duren.
Kunnen melktanden blijven zitten?
Wanneer de melktand sterk en gezond is dan kan deze blijven zitten. Omdat het uiterlijk minder mooi is kan er gekozen worden voor een facing. Dit is een schildje dat voor de melktand wordt geplaatst. Hierdoor lijkt het alsof er een volwassen tand aanwezig is, de melktand zit achter het schildje verborgen.
Wat te doen bij losse melktand?
Een losse tand valt na een paar dagen of soms enkele weken vanzelf uit. Je kind helpt dit proces waarschijnlijk op weg door met zijn of haar tong aan de tand te wiebelen, maar het is af te raden om kinderen met hun vingers te laten wiebelen. Wilde bewegingen kunnen het tandvlees namelijk beschadigen.
Heeft een melktand een zenuw?
Het volledig melkgebit Rond de leeftijd van 2,5 à 3 jaar beschikt je kindje normaal gezien over een volledig melkgebit. Dat bestaat uit 20 melktanden. Melktanden hebben ook bloedvaatjes en zenuwvezels die we tandpulpa noemen. Veel mensen veralgemenen deze tot ‘de tandzenuw’.
Hoe weet je of je nog melktanden hebt?
Het verschil tussen het melkgebit en het blijvende gebit is:
- Het blijvende gebit is geler van kleur dan het melkgebit.
- Het glazuur van het melkgebit is dunner en minder sterk.
- Het blijvende gebit is groter dan het melkgebit.
- Op de plaats van melkkiezen breken blijvende kiezen door die kleiner zijn dan melkkiezen.
Welke leeftijd wissel je tanden?
Meestal beginnen kinderen met tanden wisselen vanaf ongeveer 5 à 6 jaar, maar dit verschilt per kind. Als eerst komen er nieuwe kiezen door, achter de kiezen van het melkgebit. Deze kiezen drukken de melktanden niet weg, waardoor het kind meestal ook niks merkt bij het doorkomen van deze kiezen.
Welke leeftijd wisselen kinderen tanden?
Vanaf het zesde levensjaar beginnen de meeste kinderen met het tanden wisselen. Dit gebeurt volgens een vast patroon, waarbij de laatste tanden rond de 12 jaar wisselen. De blijvende tand of kies duwt omhoog en lost de wortel van de melktand/kies op, waardoor die losraakt en uitvalt.
Wat als tanden niet doorkomen?
Wanneer een tand of kies niet doorkomt gaat u met uw kind als eerste langs bij de tandarts. Deze kan zien of een tand of kies nog in het kaakbot aanwezig is. Is dit het geval? Dan verwijst de tandarts uw kind door naar de orthodontist.