Waarom is diabetes een probleem?

Waarom is diabetes een probleem?

Naast de verhoogde kans op hart- en vaatziekten bestaat er ook een verhoogde kans op schade door de diabetes aan de kleine bloedvaatjes in de nieren, ogen en zenuwen. Deze schade kan leiden tot netvliesbeschadiging, nierziekten, minder goed gevoel in de benen en seksuele problemen.

Wat doet diabetes met je nieren?

Personen met diabetes hebben een hoger risico op nierschade. Zij hebben immers te hoge suikerwaarden, en dat tast de bloedvaten van de nieren aan. Ook roken, hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en overgewicht beschadigen de bloedvaten van de nieren. Beginnende nierschade geeft meestal geen klachten.

Heeft diabetes invloed op epilepsie?

Onbehandelde hypoglycemie kan zich ontwikkelen tot veranderingen in de mentale toestand, wat in sommige gevallen extreme verwarring, verlies van bewustzijn en epileptische aanvallen veroorzaakt.

Is diabetes type 2 ernstig?

Hoge bloedsuikers veroorzaken dorst, veel plassen, vermoeidheid, wazig zien en infecties, vooral van de blaas en urinewegen. Meestal begint de ziekte heel sluipend: de klachten zijn niet ernstig en de patiënt denkt soms erg lang “dat het wel weer over zal gaan”.

Hoe gevaarlijk is diabetes?

Diabetespatiënten hebben daarom een hoger risico op het krijgen van een hart- of vaatziekte, zoals een hartinfarct, hartfalen of een beroerte. Bij vrouwen met diabetes is die kans iets groter dan bij mannen. Patiënten met diabetes moeten dus extra alert zijn op de signalen van hart- en vaatziekten.

Wat doet metformine met je nieren?

Dit middel remt de natrium-glucose cotransporter 2 (SGLT2) in de nieren, maar de effecten ervan op de nierfunctie waren nooit goed onderzocht.

Wat zijn nierfalen bij diabetes?

Nierfalen bij diabetes. Schade aan de nieren door diabetes noemen we diabetische nefropathie (nefron = nier, pathie = ziekte). Het kan zowel ontstaan bij patiënten met diabetes vanaf jonge leeftijd als bij patiënten bij wie pas op latere leeftijd diabetes is vastgesteld.

Wat is een schade aan de nieren door diabetes?

Schade aan de nieren door diabetes noemen we diabetische nefropathie (nefron = nier, pathie = ziekte). Het kan zowel ontstaan bij patiënten met diabetes vanaf jonge leeftijd als bij patiënten bij wie pas op latere leeftijd diabetes is vastgesteld. Bij nierfalen gaat de functie van de nieren over een periode van jaren geleidelijk achteruit.

Kan nierschade ontdekt worden tijdens diabetescontrole?

Nierschade kan ontdekt worden tijdens je jaarlijkse diabetescontrole. Bij dit onderzoek meten ze je bloeddruk. Ook testen ze via urine-onderzoek of het eiwit albumine in je urine zit. Via bloedonderzoek gaan ze na hoeveel afvalstoffen daarin voorkomen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven