Wat zijn de gevaren van diabetes?
De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.
Welke Langetermijncomplicaties kunnen optreden bij zorgvragers met diabetes mellitus?
Zenuwstelsel. Langdurig te hoge bloedglucosewaarden kunnen ook leiden tot verslechtering van de zenuwen (zogenaamde neuropathie), waardoor bijvoorbeeld het tastgevoel minder kan worden. Daarnaast wordt men gevoeliger voor infecties. Ook kunnen er complicaties optreden aan de voeten, nieren en ogen.
Wat zijn de risico’s van suikerziekte?
Complicaties van diabetes
- beschadiging van hart- en bloedvaten (“atherosclerose”)
- beschadiging van het netvlies (“retinopathie”)
- beschadiging van de nieren (“nefropathie”)
- beschadiging van de zenuwen (“neuropathie”)
- zweren en infecties van de voeten en onderbenen (diabetische voet)
Wat zijn nierfalen bij diabetes?
Nierfalen bij diabetes. Schade aan de nieren door diabetes noemen we diabetische nefropathie (nefron = nier, pathie = ziekte). Het kan zowel ontstaan bij patiënten met diabetes vanaf jonge leeftijd als bij patiënten bij wie pas op latere leeftijd diabetes is vastgesteld.
Wat is een schade aan de nieren door diabetes?
Schade aan de nieren door diabetes noemen we diabetische nefropathie (nefron = nier, pathie = ziekte). Het kan zowel ontstaan bij patiënten met diabetes vanaf jonge leeftijd als bij patiënten bij wie pas op latere leeftijd diabetes is vastgesteld. Bij nierfalen gaat de functie van de nieren over een periode van jaren geleidelijk achteruit.
Kan nierschade ontdekt worden tijdens diabetescontrole?
Nierschade kan ontdekt worden tijdens je jaarlijkse diabetescontrole. Bij dit onderzoek meten ze je bloeddruk. Ook testen ze via urine-onderzoek of het eiwit albumine in je urine zit. Via bloedonderzoek gaan ze na hoeveel afvalstoffen daarin voorkomen.
Wat is de prognose van diabetes type 2?
Wat is de prognose van diabetes mellitus type 2? De prognose (toekomstperspectief) van DM2 is erg moeilijk te voorspellen en sterk afhankelijk van de regulatie van de bloedsuiker, cholesterol en bloeddruk. De meeste mensen die goed gereguleerd zijn krijgen geen of slechts weinig complicaties.