Hoe ontstaat geluidshinder?

Hoe ontstaat geluidshinder?

Als er sprake is door overlast van contactgeluid wordt de lucht rechtstreeks in trilling gebracht. De lucht verplaatst zich vervolgens via kieren en naden. Voorbeelden van luchtgeluid zijn bijvoorbeeld muziek, ruis, geluid van apparaten maar ook stemmen of blaffende honden.

Waardoor kan onder andere geluidshinder worden veroorzaakt?

Naast de psychologische eigenschappen spelen zoals ook uit dit onderzoek blijkt de fysische eigenschappen van geluid ook een rol bij de ervaren geluidshinder. Het geluidsniveau, de frequentie, de duur van het geluid, de periodiciteit, de tonale of impulsieve eigenschappen kunnen bijdragen aan de ervaren hinder.

Hoe ontstaat contactgeluid?

Contactgeluid ontstaat doordat bepaalde constructiedelen van een gebouw in trilling worden gebracht. Door het lopen met hoge hakken over een stenen vloer bijvoorbeeld of door het schuiven met meubilair, ontstaan trillingen die zich via de vloer en de wanden naar de rest van het gebouw voortplanten.

Wat is nachtlawaai?

Geluidsoverlast door buren Een uitzondering hierop is nachtlawaai: alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s morgens. Misschien is je buur zich er niet eens van bewust dat hij/zij anderen hindert.

Wat kan het gevolg zijn van teveel geluid?

Veel geluid vergroot niet alleen de kans op gehoorschade maar kan soms ook leiden tot verhoogde bloeddruk, het optreden van stress, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Bovendien neemt de kans op ongevallen toe doordat bijvoorbeeld waarschuwingssignalen niet gehoord worden.

Hoe plant contactgeluid zich voort?

Van contactgeluid spreekt men wanneer de constructie rechtstreeks aan het trillen wordt gebracht door een geluidsbron. Die trilling plant zich in de constructie voort en brengt de lucht in een andere ruimte aan het trillen.

Hoe plant Luchtgeluid zich voort?

De overbrenging van geluiden in een gebouw – Luchtgeluid (stemmen, televisie, muziek, enz.) Het luchtgeluid plant zich per definitie voort via de lucht, maar kan ook wanden of vloeren doen trillen en omgezet worden in mechanisch geluid.

Hoe laat mag er lawaai gemaakt worden?

Het maakt niet uit of u de werkzaamheden uitvoert als bedrijf of als particulier. U moet zich houden aan de geluidsnormen. Zo mag u meestal alleen op werkdagen tussen 7.00 uur en 19.00 uur geluid maken van 60 dB(A) of hoger. Dit mag een maximumaantal dagen.

Wat te doen met buren lawaai?

Geluidsoverlast van de buren: zo pak je dat aan

  • Ga in gesprek met je buren.
  • Schrijf het op.
  • Ken de regels.
  • Hulp van toezichthouders.
  • Schakel buurtbemiddeling in.
  • Meld het bij het meldpunt overlast.
  • Schakel de politie in.
  • Neem contact op met een advocaat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven