Inhoudsopgave
Waarom mag je geen fotos plaatsen zonder toestemming?
Wanneer iemand een foto van jou gebruikt, of het nou een foto uit jouw hand of een foto van jezelf is dan maakt diegene inbreuk op jouw auteursrecht. Dit geldt ook wanneer de foto bewerkt is. Een filtertje over de foto heen plaatsen zal de inbreukmaker dus niet ontdoen van het inbreuk maken op jouw auteursrecht.
Is het verboden om een foto van iemand te maken?
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
Wat mag je niet fotograferen?
Volgens de Wet mag je in de openbare ruimte (op straat, in parken en in openbare gebouwen) filmen en fotograferen wie en wat je maar wilt. Niemand kan je dat beletten, ook niet degene die je op de foto of video zet. Niemand kan je dwingen om je beelden te deleten.
Wat is de straf voor het publiceren van mensen?
Het verschil tussen een bekende Nederlander en Jan met de pet is dat een BN’er geld kan verdienen met foto’s waarop hij of zij te zien is.
Wat te doen als iemand een foto van je maakt?
Dat betekent dat u toestemming moet hebben van uw werknemers, leerlingen of bezoekers om foto’s en filmpjes van hen te mogen maken en publiceren.
Wat moet je doen als iemand een foto van je heeft?
Dit is wat je ertegen kan doen:
- Je kan de persoon aanspreken die de foto of het filmpje heeft gedeeld en hem vragen om het beeldmateriaal te verwijderen.
- Indien je de persoon niet kent kan je de website contacteren die de foto heeft gepubliceerd en vragen om deze te verwijderen.
Hoe kan ik een foto van internet afhalen?
Zoek op images.google.com naar de afbeelding die je wilt verwijderen. Klik in de zoekresultaten met de rechtermuisknop op de miniatuur van de afbeelding en kies Linkadres kopiëren. Opmerking: Verschillende browsers kunnen verschillende namen hebben voor het kopiëren van een linkadres.
Wat mag je niet filmen?
In besloten ruimtes, zoals bijvoorbeeld op het werk, mogen mensen in beginsel niet zomaar worden gefilmd. De regels voor de besloten ruimtes zijn strenger dan voor de openbare ruimtes, door het feit dan mensen aannemen dat zij privacy hebben. In dat geval wordt aan het recht van privacy meer gewicht toegekend.