Hoelang bloeien madeliefjes?

Hoelang bloeien madeliefjes?

Het gecultiveerde madeliefje wordt, net als de wilde variant, tussen de 10 en 15 cm hoog, en de bloeitijd is van mei tot juli. Het plantje is goed winterhard, maar niet wintergroen. Het madeliefje heeft weinig zorg nodig, maar zorg wel voor een zonnige plek.

Waar komt het madeliefje voor?

De soort komt van oorsprong alleen voor in Europa en Zuidwest-Azië, maar heeft zich ook over andere delen van de wereld verspreid, zoals Noord- en Zuid-Amerika.

Hoe snel groeien madeliefjes?

Madeliefjes hebben hun hoofdbloei in april tot juni, maar eigenlijk kan je ze vrijwel het hele jaar door in bloei vinden. Het blijft doorbloeien tot temperaturen rond -15° C, en zelfs onder een pak sneeuw kunnen zich bloemen vormen.

Hoe wordt het madeliefje ook wel genoemd?

Het madeliefje (Bellis perennis) is een kleine vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) die tot 15 cm hoog wordt. De naam Bellis perennis betekent eeuwige schoonheid of ‘alle jaren mooi’. Bellis is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi, perennis betekent “overjarig” (vaste plant).

Hoe verzorg je madeliefjes?

Madeliefjes bloeien het mooist op een zonnige of halfbeschaduwde standplaats. Voedselrijke grond, die bij voorkeur ook wat leem bevat en niet snel mag uitdrogen. Bij droogte hebben de planten veel water nodig. Bij vochtig weer kunnen madeliefjes soms door grauwe schimmel worden aangetast.

Is madeliefjes een vaste plant?

Heel mooi te combineren met Myosotis. Madeliefjes zijn doorlevende vaste planten die vaak als tweejarige worden geteeld. In onze tuinen zijn fraaie combinaties mogelijk met roze en rode madeliefjes als ondergroei van witte of gele narcissen. Uitgebloeide bloempjes verwijderen stimuleert de planten te herbloeien.

Is een madeliefje giftig?

Zowel de bladeren, bloemen als zaden van het madeliefje kunnen gegeten worden, ook door ons overigens. Je kunt de bladeren bijvoorbeeld gebruiken als veldsla. Het madeliefje is rijk aan kalium, calcium, magnesium en ijzer.

Kan je een madeliefje eten?

Je kunt ze eten. De blaadjes zijn heerlijk in de salade en de bloemetjes zijn eveneens culinair genietbaar. Er zit veel magnesium in madeliefjes.

Waar groeit het madeliefje?

Bijna het hele jaar door zijn de bloeiwijzen van het Madeliefje, Bellis perennis, te zien op zonnige plekken in gazons, gemaaide graslanden en weiden. Vanwege zijn overvloedige bloei in de maand Mei wordt het plantje ook wel Meizoentje genoemd.

Hoeveel blaadjes heeft een madeliefje?

De meeste madeliefjes hebben 13, 21 of 34 kelkblaadjes. Dit zijn Fibonacci-getallen.

Wat is de Latijnse naam voor Margriet?

Leucanthemum vulgare
Gewone margriet/Wetenschappelijke namen
Aan de tamelijk grote hoofdjes met witte lintbloemen aan de rand en gele buisbloemen in het midden is de Margriet, Leucanthemum vulgare, die van mei tot augustus in onze graslanden staat te bloeien gemakkelijk te herkennen.

Hoe smaken madeliefjes?

Ze smaken lekker, met een iets kruidig accent met een klein beetje noot erin. Ook de kleine groene blaadjes van de madeliefjes kun je serveren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven