Inhoudsopgave
Waar hang je een zonnewijzer?
De stijl van een zonnewijzer moet naar het noorden gericht zijn. Bij een horizontale zonnewijzer betekent dat ook dat het cijfer 12 naar het noorden gericht is. De schaduw van de stijl wijst dan de juiste (zonne)tijd aan.
Hoe werkt een horizontale zonnewijzer?
Een zonnewijzer ‘werkt’ met de schaduw van een voorwerp in het zonlicht. Die schaduw geeft het uur aan. De schaduw kan je markeren met een uurlijn, de uurlijn van 12 uur. Elk uur later markeer je weer de schaduw en zo heb je de uurlijnen voor 13 uur, 14 uur en zo verder tot 20 uur.
Hoe bouw je een zonnewijzer?
Leg een stuk hout, platte boomstronk of een stevig stuk karton op een plek waar je de hele dag zon hebt. Plaats aan de rand een stevige tak of oude tafelpoot. Het is belangrijk dat deze niet makkelijk omvalt. Je kan ook een bloempotje (met gat in het midden) vullen met aarde en omgekeerd neerzetten.
Wat gebeurd er in de loop van de dag met de richting van de schaduw van de zonnewijzer?
De schaduw van een voorwerp verandert daardoor voortdurend van richting. Als de schaduw naar het noorden wijst (op het zuidelijk halfrond naar het zuiden) is het precies middag. De zon staat dan in het zuiden (op het zuidelijk halfrond in het noorden) en in haar hoogste stand die dag, precies boven de meridiaan.
Wie verzon tijd?
In 1656 werd door Christiaan Huygens het slingeruurwerk uitgevonden, uit de slinger van de Italiaanse sterrenkundige Galilei. Deze waren op de minuut nauwkeurig. De latere uitvinden van de klok zijn de eerste elektrische uurwerken; de kwartsklok, die loopt op een trillend kwartskristal.
Wie heeft klok verzonnen?
Wie heeft nou de mechanische klok uitgevonden? Dat was de Fransman Gerbert, ook wel bekend als paus Silvester II. Deze man vond de mechanische klok uit rond de tiende eeuw. De mechanische klok was op dat moment de meest ingewikkeldste machine die je toen kon maken.