Inhoudsopgave
Wat is een sociaal emotionele achterstand?
Kinderen en volwassenen met sociaal-emotionele ontwikkelingsachterstanden hebben moeite met het herkennen, uiten en reguleren van emoties en ondervinden problemen met sociale vaardigheden. …
Wat is de ontwikkelingsfase?
Indeling in leeftijdsgroepen op basis van veranderingen in de structuur van het denkkader.
Hoe sociaal emotionele ontwikkeling stimuleren?
Hoe kun je de emotionele ontwikkeling stimuleren?
- Laat kinderen merken dat je van ze houdt en reageer positief als ze iets goed doen.
- Je kunt het inleven in gevoelens van anderen stimuleren door op gevoelens te wijzen en erover te praten.
- Verwoord ook de gevoelens van je kind.
- Geef zelf het goede voorbeeld.
Hoe ontstaat een sociaal emotionele achterstand?
De oorzaken van een afwijkende of vertraagde sociaal- emotionele ontwikkeling kunnen zeer divers en complex zijn, waardoor een volledige opsomming dan ook onmogelijk is, maar problemen op sociaal- emotioneel gebied kunnen mogelijk veroorzaakt worden door: de aanwezigheid van een lichamelijke- of verstandelijke handicap …
Kan een ontwikkelingsachterstand ingehaald worden?
Wanneer een kind achterloopt in de ontwikkeling is er sprake van een ontwikkelingsachterstand. Een kind kan een ontwikkelingsachterstand op één gebied hebben of op meerdere gebieden. In Nederland heeft 1 op de 60 kinderen een ontwikkelingsachterstand. 1 op de 250 kinderen heeft een ernstige ontwikkelingsachterstand.
Hoe ontstaat ontwikkelingsachterstand?
Een ontwikkelingsachterstand (of stoornis) kan ontstaan door genetische afwijkingen of kunnen ontstaan voor, tijdens of na de zwangerschap. Enkele oorzaken kunnen zijn: Alcohol gebruik tijdens de zwangerschap. Medicatie gebruik tijdens de zwangerschap.
Wat zijn de Ontwikkelingsdomeinen?
Bij Kind&Gezin wordt er uit gegaan van zes ontwikkelingsdomeinen: motoriek (fijne en grove), zintuigen (zien, horen, voelen, proeven en ruiken), verstandelijk (denken, verbanden leggen, begrijpen en redeneren), taal en communicatie, sociaal-emotionele (omgaan met gevoelens) en de zindelijkheid (Kind&Gezin, z.d.).
Hoe kun je de cognitieve ontwikkeling stimuleren?
Stimuleer spelenderwijs de cognitieve ontwikkeling door jouw kind de kans te geven jou te imiteren en na te doen. Dit kan je doen door regelmatig samen te spelen en jouw kind te laten helpen met klusjes in huis. Laat jouw kind ook veel in contact komen (spelen) met andere kinderen.