Hoeveel onverzekerden zijn er in Nederland?

Hoeveel onverzekerden zijn er in Nederland?

Aantal onverzekerden

2012 2013 2016
31.681 28.740 22.960

Wat als je zorgkosten niet kan betalen?

Als u uw zorgkosten niet kunt betalen omdat u een laag inkomen heeft, kunt u zorgtoeslag krijgen. Dit is een tegemoetkoming in de premie en het verplicht eigen risico. Hoe lager uw inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag. De Belastingdienst beoordeelt elk jaar op welk bedrag u recht heeft.

Kan je onverzekerd zijn?

Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.

Hoeveel mensen in Nederland hebben geen zorgverzekering?

Van de ruim 13,5 miljoen Nederlanders die premieplichtig zijn voor de zorgverzekering is 1,7 procent aangemerkt als wanbetaler. Dat zijn bijna 230.000 personen (peildatum: 31 december 2017).

Hoeveel mensen hebben een aanvullende verzekering?

De meeste mensen (71 procent) hebben naast de basisverzekering ook aanvullende wensen. Voor de totale zorgverzekering (basis + aanvullend) betalen mensen in 2021 gemiddeld 150,66 euro per maand. Dat is bijna 9 procent meer dan in 2020.

Kun je je eigen risico terug krijgen?

Met een laag inkomen en weinig spaargeld kun je eigen risico over 2020 of 2021 terugkrijgen. Wel moet al je eigen risico van de laatste 3 jaar betaald zijn.

Waar heb je recht op als je geen inkomen hebt?

Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld middels toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket(bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.

Hoelang kan je zorgverzekering niet betalen?

Als u uw zorgverzekering niet betaalt, stuurt de zorgverzekeraar u betalingsherinneringen. Uw verzekeraar kan u ook een betalingsregeling aanbieden. Na 6 maanden niet betalen meldt de zorgverzekeraar u als wanbetaler aan bij het CAK.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven