Inhoudsopgave
Hoe gaat recycling van plastic flessen?
In de supermarkt kun je je lege flessen inleveren in een speciale automaat. Daarna gaan ze naar een retourencentrum waardoor ze worden gesorteerd, schoongemaakt of soms omgesmolten. Zo kunnen de plastic flessen worden hergebruikt voor een nieuwe ronde.
Is er statiegeld op plastic flessen?
Vanaf 1 juli 2021 betaal je 0,15 cent statiegeld per PET-fles met een inhoud tot 1 liter. Dit zijn alleen de plastic flesjes voor frisdrank en water. Er komt nog geen statiegeld op flesjes voor smoothies, sap of zuiveldranken, maar wij blijven ons ervoor inzetten dat dit er ook komt.
Hoe worden PET flessen hergebruikt?
Het ingezamelde plastic en de flessen worden schoongemaakt en behandeld. Daarna dient het als grondstof voor nieuwe verpakkingen. Zo bestaan alle PET-flessen die we in Nederland op de markt brengen uit ten minste 50% gerecycled PET. Om PET te recyclen is 60% minder energie nodig dan voor het produceren van nieuwe PET.
Kan je plastic flessen overal inleveren?
Het statiegeld geldt voor kleine plastic flessen frisdrank en water, niet voor zuivel, siroop en sap. Aan het statiegeldfleslogo kunt u zien of er statiegeld op uw kleine plastic fles zit. Dat blijft hetzelfde met € 0,25 per fles. Vanaf 1 juli 2021 is het wel zo dat u grote plastic flessen overal kunt inleveren.
Kan ik plastic flessen overal inleveren?
De consument kan de statiegeldflessen inleveren bij alle innamepunten als het nieuwe statiegeldlogo er maar op staat! Het maakt niet uit waar hij of zij de flessen gekocht heeft.
Kun je PET flessen recyclen?
PET is volledig recyclebaar, maar voor het behoud van eigenschappen is in veel gevallen extra bewerking noodzakelijk. PET is erg sterk, chemisch stabiel, een goede elektrische isolator en laat geen gas en reukstoffen door. PET flessen worden in Nederland via het statiegeld systeem ingezameld.