Inhoudsopgave
Kun je sondevoeding drinken?
Wanneer je weer voldoende zelf kan en mag eten, wordt er een afbouwschema gemaakt om weer rustig te wennen aan gewone voeding. Als het mogelijk is blijf je tijdens de periode van sondevoeding ook dranken of vloeibare voeding nemen en soms ook vaste voeding.
Waarom krijgt men sondevoeding?
Sondevoeding kan worden voorgeschreven als u niet voldoende kan of mag eten en drinken vanwege ziekte, behandeling of een operatie. Met normale voeding wordt de voedingsbehoefte dan niet gedekt. Daardoor ontstaat risico op ondervoeding.
Waarom sonde nat maken?
De verpleegkundige kan de sonde een beetje nat maken om de inbreng van de sonde te vergemakkelijken; Snuit uw neusgaten afzonderlijk voordat de sonde wordt ingebracht.
Wat is kant en klare sondevoeding?
Vloeibare kant-en-klare sondevoeding wordt steriel geleverd [2]. Het heeft een uiterste houdbaarheidsdatum (UHD). ☞ Na opening wordt de voeding, in originele verpakking, afgesloten en gekoeld, maximaal 24 uur bewaard.
Hoe lang kan iemand sondevoeding krijgen?
Een goede voedingstoestand draagt bij aan uw conditie en weerstand maar ook aan het herstel na een behandeling. Uw diëtist bepaalt welke sondevoeding, hoeveel en hoelang u sondevoeding moet gebruiken. Dit kan variëren van enkele weken tot een aantal maanden of zelfs levenslang, afhankelijk van uw situatie.
Wat is het verschil tussen drinkvoeding en sondevoeding?
Er zijn twee soorten medische voeding: drinkvoeding en sondevoeding. Drinkvoeding wordt onder andere toegepast bij gebrek aan eetlust of doordat je niet goed kunt slikken of kauwen. Sondevoeding is vloeibaar en wordt via een dun slangetje (een sonde) via de mond, neus, maag, darmen of slokdarm toegediend.
Wat is een sondevoeding?
Sondevoeding is een vloeibare volwaardige voeding die via een slangetje (sonde) rechtstreeks in de maag of de darmen toegediend kan worden. (Sondevoeding wordt in medische termen enterale voeding genoemd). Enteraal betekent via het maag-darm kanaal.
Wat verstaan we onder sondevoeding?
Sondevoeding is een dunne, vloeibare voeding. Hierin zitten alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft. Denk daarbij aan koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en water. Er zijn verschillende soorten sondevoedingen.
Wat is voerdraad?
Veel sondes hebben een voerdraad of een verzwaarde tip aan de uitstroomzijde om het inbrengen te vergemakkelijken. NB 1 Bij zuigelingen worden geen sondes met voerdraad gebruikt omdat een voerdraad de slokdarm kan beschadigen. NB 2 Een voerdraad mag niet gebruikt worden om een verstopte sonde doorgankelijk te maken.
Waarom een neusmaagsonde?
Een maagsonde is een slangetje dat via de neus of de mond door de slokdarm in de maag wordt ingebracht en dient meestal om sondevoeding te kunnen toedienen. Dit geldt vooral voor patiënten aan de beademing die vanwege het beademingsbuisje (tube) niet normaal kunnen eten en drinken.
Hoeveel sondevoeding per dag?
De maximale hoeveelheid per portie is gemiddeld 250 – 300 ml (soms tot 500 ml per keer mogelijk). Voor een volledige sondevoeding zijn zeker 6-8 porties nodig, in de praktijk is dit niet altijd haalbaar zodat de volledige geadviseerde hoeveelheid sondevoeding niet altijd gehaald wordt.