Wat zijn de verschillen in vitamine D?

Wat zijn de verschillen in vitamine D?

De twee voornaamste vormen van vitamine D die verkrijgbaar zijn in voedingsupplementen, zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Het belangrijkste verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3 zijn de herkomstbronnen van beide vormen. Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D.

Wat is de werking van vitamine D3?

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een in vet oplosbaar hormoon dat zorgt voor de opname van calcium en fosfaat in het lichaam. Hierdoor wordt vitamine D3 (cholecalciferol) in de huid gevormd en als niet-actieve stof opgeslagen in het vetweefsel van ons lichaam.

Wat is wolvet vitamine D3?

Vitamine D3 uit wolvet Wolvet is een bekend bestanddeel in natuurcosmetica en is de meest gebruikte grondstof voor de productie van vitamine D in voedingssupplementen. De vitamine D wordt gevormd door het vet uit schaapswol (lanoline) bloot te stellen aan ultraviolet licht.

Wat is het verschil tussen calcium en vitamine D?

Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Colecalciferol, ofwel vitamine D, zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium is nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

Is er verschil in kwaliteit vitamine D?

Meestal is tussen de opname van natuurlijke of synthetische vitamines geen verschil. Behalve van de vitamines D, B5, B6, foliumzuur en B12. Daarvan is bekend dat juist de synthetische vorm beter wordt opgenomen. Bij vitamine E is het omgekeerd: hier wordt de natuurlijke vorm beter opgenomen door het lichaam.

Hoe wordt vitamine D opgenomen?

Opname van vitamine D Vitamine D wordt in de darm het best opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is. De gemiddelde opname van vitamine D uit de voeding wordt geschat op 80%. Het lichaam kan vitamine D opslaan in vetweefsel en organen, zoals de lever.

Wat doen bij teveel vitamine D?

Er zijn namelijk wel enkele mensen die gevoelig zijn voor een teveel aan vitamine D. De meest gehoorde bijwerkingen bij een vitamine D overdosis zijn overgeven, uitdroging, pijn en weinig eetlust. Wanneer je hier last van krijgt is het altijd belangrijk om contact op te nemen met een (huis)arts of specialist.

Hoe wordt vitamine D gemaakt?

Het lichaam kan in de huid vanuit een metaboliet van cholesterol (7-dehydrocholesterol) vitamine D3 aanmaken onder invloed van het uv B-deel van het zonlicht. Endogene productie is verreweg de belangrijkste bron van vitamine D voor de meeste mensen. Het lichaam heeft een grote capaciteit om vitamine D3 aan te maken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven