Inhoudsopgave
Is een specht een trekvogel?
Soms jaagt hij zangvogels gewoon van hun nestplek. En het is de enige trekvogel onder onze spechten; s’ winters vertoeft hij in Afrika.
Hoe vaak tikt een specht per seconde?
10-15 slagen per seconde Bij jonge dieren is de gehele bovenkant van de kop rood. De roffel duurt nog geen seconde en bestaat uit zo’n 10-15 slagen. De roffel van de Kleine bonte specht is hiervan te onderscheiden doordat deze roffel vaak tot wel drie seconden duurt.
Wat doet een specht met zijn tong?
Ruggenwervels, luchtpijp en slokdarm van de specht gaan dus door zijn tong. Dankzij deze glibberige tong kan de specht dus die lekkere hapjes die in het hout leven pakken. De specht heeft ook een scherpe, puntige snavel. Daar kan hij makkelijk stukjes schors van een boom mee aftikken om zo bij de insecten te kunnen.
Waar broeden spechten?
Broedt overal waar bomen zijn: in bos, park of tuin. Loofbossen en gemengde bossen met een diverse opbouw (jonge en oude bomen, dicht en open bos) zijn favoriet. Het nest wordt uitgehakt in een wat zachtere boomsoort, vanaf enkele meters hoogte aan te treffen.
Hoeveel keer tikt een specht?
Een specht tikt heeel snel met zijn snavel tegen een boom aan. Als wij dat zouden doen, komt die hoofdpijn snel opzetten bij ons! Deze vogel kan wel acht tot tien keer per seconde met zijn hoofd tegen een boom aan tikken. Dit doet hij om geluid te maken en zo de vrouwtjes te lokken.
Waarom heeft de specht geen hoofdpijn?
Een specht heeft een bijzonder bouw die de schokken kan opvangen. De snavel is zeer sterk maar elastisch. Tussen de snavel en de hersenen van de specht zit een laag poreus bot, een schokdemper als het ware. Deze koraalachtige laag absorbeert lage-frequentie-trillingen, waardoor die niet doordringen tot de hersenen.
Waar leven spechten?
De grote bonte specht komt overal in Europa voor waar bossen zijn: van de noordelijke naaldbossen, de taiga, tot in de lommerrijke mediterrane bossen. Het verspreidingsgebied reikt zelfs van in het Atlasgebergte in Marokko, Iran tot in Mongolië.
Is de bonte specht zeldzaam?
Door de toenemende ouderdom van het Nederlandse bos en veel dood hout in natuurlijk beheerd bos blijven de aantallen grote bonte spechten stijgen.