Inhoudsopgave
Wat heb je nodig bij een brandwond?
Koel de wond tien tot twintig minuten. Richt de waterstraal boven de brandwond. Koel alleen de brandwond en voorkom onderkoeling. Dek de brandwond af met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
Welke functie vervult folie bij een brandwond?
Huishoudfolie plakt niet aan de wond en de brandwond blijft goed zichtbaar voor de beoordeling door een medisch professional. Leg het huishoudfolie in lagen over de wond, om afknelling te voorkomen. Wikkel het niet om het lichaamsdeel. Smeer niets op de brandwond(en).
Hoe voorkom je brandwonden?
Bij brandwonden is het ontzettend belangrijk om snel te handelen en op die manier ergere brandwonden te voorkomen. Wat te doen bij een brandwonden? Trek in de weg zittende kleding, luiers en sieraden uit. Koel brandwonden 10 minuten met bij voorkeur lauw zachtstromend water. Koel alleen de brandwonden.
Wat is de oorzaak van brandwond?
Bij een eerstegraads brandwond is de huid nog niet beschadigd. De huid is rood, droog en pijnlijk. Soms is het ook wat opgezwollen. Als de huid inderdaad gesloten is, dan kun je ALHYDRAN gebruiken. Door de brandwond na te behandelen met een goede hydraterende crème zorg je voor een natuurlijk en mooi herstel van je verbrande huid.
Hoe koel je een brandwond?
Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen. Ga naar de huisarts bij grote wonden of als u twijfelt. Net als bij andere verwondingen is het bij brandwonden belangrijk dat u ingeënt bent tegen tetanus.
Wat is de eerstegraads brandwond?
Een eerstegraads brandwond is een rode, droge, pijnlijke plek. De verbrande huid ziet er hetzelfde uit als bij verbranding door de zon. Een oppervlakkige tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar nu ontstaan er ook blaren. De wond is vochtig bij kapotte blaren.