Inhoudsopgave
Kan een middenrifbreuk herstellen?
Allereerst wordt de eventuele bestaande middenrifbreuk hersteld door middel van enkele hechtingen, al dan niet met strookjes materiaal. Vervolgens wordt de overgang van de slokdarm naar de maag versterkt. Dit gebeurt door de bovenkant van de maag los te maken van de omgevende weefsels (onder andere de milt).
Kan je genezen van een Maagbreuk?
Een maagbreuk geeft in de meeste gevallen geen klachten en hoeft dan ook niet behandeld te worden. Wanneer er sprake is van terugvloeiing van de maaginhoud (reflux), kan behandeling nodig zijn.
Welke klachten bij middenrifbreuk?
Symptomen
- Een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag.
- Een geïrriteerde keel en hoestklachten.
- Zure oprispingen, waarbij een beetje maaginhoud terugvloeit tot in de mondholte.
- Het gevoel alsof er steeds een brok in de keel zit.
- Slikklachten.
- Heesheid.
- Slecht gebit.
Wat kan ik doen aan een Maagbreuk?
Behandeling. De overgrote meerderheid van patiënten met een maagbreuk en/of reflux worden met zuurremmers behandeld en moeten niet worden geopereerd. Indien deze behandeling onvoldoende resultaat blijkt te geven wordt een heelkundige behandeling overwogen.
Is scheurtje in middenrif gevaarlijk?
Aangeboren middenrifbreuk Diverse organen liggen door een veel te grote opening in het middenrif vaak op een verkeerde plaats in de buik/borst. Hierdoor kunnen organen bekneld raken. Deze aangeboren, levensbedreigende aandoening wordt ‘Congenitale Hernia Diafragmatica’ (CHD) genoemd.
Hoe komt het dat je boert?
Na het eten of drinken kan er te veel gas in je maag zitten. Je maag zet uit en de maagwand geeft een seintje aan de hersenen. Vervolgens ontspant de sluitspier tussen de slokdarm en de maag zich en kan het gas ontsnappen via de slokdarm en de mond. Overmatig boeren betekent dat je te vaak moet boeren.
Wat zijn de symptomen van een Maagbreuk?
Symptomen van een middenrifbreuk zijn:
- Braken.
- Zuurbranden of oprispingen (reflux)
- Misselijkheid.
- Een branderig gevoel of pijn achter het borstbeen dat verergert bij buigen, rekken en liggen.
- Uitstralende pijn naar de rug.
- Zure smaak in keel en mond.
- Moeite met slikken.