Inhoudsopgave
Wat te doen bij bevriezing?
Wat doe je bij bevriezing?
- Bel of laat 112 bellen.
- Verwijder eventuele handschoenen, schoenen en ringen.
- Dek uitwendige wonden af met steriel verband.
- Prik bevriezingsblaren nooit open.
- Warm bevroren lichaamsdelen alleen op wanneer zeker is dat niet opnieuw bevriezing op kan treden.
- Heeft het slachtoffer veel pijn?
Kunnen je oren eraf vriezen?
Door bevriezing stopt de bloedtoevoer naar de weefsels en kunnen de cellen beschadigd raken. Het is een zeer ernstige toestand die snel medisch moet worden behandeld. In principe kan elk deel van het lichaam bevroren raken, maar de handen, voeten, neus en oren lopen het meeste risico.
Wat te doen bij koude verbranding?
Vermijd direct contact met de huid en stop het ijs in een handdoek of beschermend zakje. Ook bij lichte vrieswonden kan Flamigel ® verlichting brengen en de huid weer genezen.
Wat te doen bij bevroren wangen?
Behandeling van de bevroren huid Gebruik handwarm water of een warm washandje. Ga niet wrijven en vermijd direct contact met heet water. Let erop dat je opwarmt in een omgeving waar de huid niet opnieuw kan bevriezen. Opnieuw bevriezen na ontdooien geeft namelijk nog meer schade!
Wat moet je niet doen als iemand zijn neus of oren zijn bevroren?
Maak het water niet warmer dan 40 graden Celsius. Bij een vrieswond kun je niet zo goed voelen, waardoor de huid kan verbranden als je te warm water gebruikt. Eventueel kun je de lichaamsdelen met jouw lichaamswarmte opwarmen of met die van het slachtoffer. Prik de blaren niet door en dek ze goed af.
Wat doen bij onderkoelde voeten?
Matig onderkoelde patiënten kunnen met kruiken e.d. worden opgewarmd; bij ernstige onderkoeling dient men tijdens het opwarmen symptomen van algemene ontregeling (acidose, ventrikelfibrilleren) te onderkennen en te behandelen.
Hoe lang duurt het voor je dood vriest?
Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek. Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd.
Waarom mag je niet over een bevroren lichaamsdeel wrijven?
Wanneer delen van je lichaam langdurig aan temperaturen onder het vriespunt worden blootgesteld, kan dit bevriezing van de huid en onderliggende weefsels veroorzaken. Door bevriezing stopt de bloedtoevoer naar de weefsels en kunnen cellen beschadigd raken.