Kan je herstellen van nierfalen?

Kan je herstellen van nierfalen?

Chronisch nierfalen is niet te genezen. Beschadigd nierweefsel herstelt niet meer. Wel kunnen de nieren in een zo goed mogelijke conditie gehouden worden door bijvoorbeeld medicijnen en een dieet te volgen met weinig zout of eiwit.

Wat kan nierfalen veroorzaken?

Dit kan ontstaan door:

  • Te weinig aanvoer van bloed naar de nier, bijvoorbeeld door een heel lage bloeddruk vanwege een grote bloeding ergens anders in het lichaam.
  • Beschadiging van het nierweefsel, bijvoorbeeld door een infectie, door medicatie of door een auto-immuunziekte.

Wat is de behandeling van nierfalen?

Is de nierschade zeer ernstig en werken uw nieren nauwelijks meer? Dan spreekt men van nierfalen en wordt nierfunctievervangende behandeling nodig. Mogelijkheden daarbij zijn dialyse, transplantatie of conservatieve behandeling. Een nierdialyse neemt eigenlijk de functie van de nieren over.

Kan acuut nierfalen genezen?

Soms herstellen de nieren zich weer na acuut nierfalen. Maar het kan voorkomen dat de schade blijvend is of erger wordt. Dan is er sprake van chronisch nierfalen. Als de nieren minder dan 15 procent werken dan krijgt u een behandeling die de werking van de nieren overneemt.

Wat is een nierfalen?

Nierfalen verwijst naar een specifiek probleem in de manier waarop de twee nieren functioneren(of één, als je slechts één nier hebt). Als ze niet goed kunnen functioneren, zullen veel functies beginnen te veranderen. Deze veranderingen zijn afhankelijk van de vraag of het nierfalen acuut of chronisch is. Laten we eens een kijkje nemen.

Welke functies hebben de nieren?

De nieren hebben veel belangrijke functies om het lichaam in balans en in goede conditie te houden. Door de functie van de nieren wordt: Het bloed gereinigd van afvalstoffen, vocht, zout, kalium, ammonium, reststoffen van medicijnen etc.

Waarom kan je nieren niet filteren?

De nieren kunnen hun filtering niet normaal uitvoeren en vloeistoffen hebben dan ook de neiging om zich op te stapelen. Het komt ook voor dat je gezwollen benen, enkels, voeten en zelfs een gezwollen gezicht krijgt. Veel mensen geven bijvoorbeeld aan dat zij hun schoenen niet meer passen. Dat is ook een zeer duidelijk symptoom. 3. Vermoeidheid

Hoe lang gaat de nierfunctie achteruit?

Overigens: met het ouder worden slijten de nieren ook vanzelf. Ongeveer vanaf je 40ste gaat de nierfunctie heel langzaam achteruit. Iemand die verder gezond is kan door die achteruitgang op z’n 70ste een nierfunctie hebben van 60 à 70 procent.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven