Wat te doen met datalek?

Wat te doen met datalek?

Stappen die u bij een datalek moet nemen zijn:

  • Zorg voor overzicht op de situatie.
  • Neem onmiddellijk maatregelen om de schade van het datalek te beperken.
  • Bepaal of u het datalek wel of niet moet melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
  • Bepaal of u het datalek wel of niet moet melden aan de betrokken personen.

Wat zijn voorbeelden van een mogelijk datalek?

Voorbeelden datalekken Voorbeelden van datalekken zijn: het verlies van een USB-stick met niet-versleutelde persoonsgegevens; een cyberaanval waarbij persoonsgegevens zijn buitgemaakt; een besmetting met ransomware waarbij persoonsgegevens ontoegankelijk zijn gemaakt.

Wat is de meest voorkomende vorm van datalekken?

Soorten datalekken Net als in 2017 was in 2018 het meest voorkomende type datalek het versturen of afgeven van persoonsgegevens aan een verkeerde ontvanger (63% van de meldingen). Dit kan bijvoorbeeld een brief met gevoelige gegevens zijn die bij de verkeerde persoon terecht is gekomen en is geopend.

Wat is een Datalekregister?

In een datalekregister bewaar je alle informatie over het datalek dat zich heeft voorgedaan. Wanneer het datalek heeft plaatsgevonden en wanneer is het ontdekt. Beschrijving wat er met de persoonsgegevens is gebeurd. Beschrijving van welke groep(en) personen er gegevens zijn gelekt.

Wat is de oorzaak van de meeste datalekken die zijn gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens?

Net als in de afgelopen jaren worden de meeste datalekken veroorzaakt doordat persoonsgegevens naar een verkeerde ontvanger gaan. Vooral grotere organisaties, die persoonsgegevens van veel mensen verwerken, lijken doelwit van hacking, malware of phishing.

Welk percentage van alle datalekken komt door menselijk handelen?

Uit de ‘Jaarrapportage datalekken 2017’ van de Autoriteit Persoonsgegevens, blijkt dat bijna 80% van de datalekken veroorzaakt wordt door menselijke fouten. Dit zijn de meest voorkomende fouten: Het versturen of afgeven van persoonsgegevens aan een verkeerde ontvanger (47%); Het kwijtraken van gegevensdragers (14%);

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven