Waar wordt de nieuwe wet gepubliceerd?

Waar wordt de nieuwe wet gepubliceerd?

Wetten worden bekendgemaakt in het Staatsblad. Het Staatsblad vanaf 1995 staat op officielebekendmakingen.nl.

Hoe verander ik de wet?

Als de regering en de Tweede Kamer (of de Eerste en de Tweede Kamer samen) met elkaar vergaderen over een voorstel voor een nieuwe wet, dan mogen ze deze wet veranderen. Dit kan natuurlijk alleen als de kamer of beide kamers de wet nog niet hebben aangenomen. In het staatsrecht heet dit het recht van amendement.

Welke wetten zijn aangenomen?

Waar vind ik de stand van zaken van een wetsvoorstel?

  • In de wetgevingskalender kunt u in de rubriek ‘Wetgeving in wording’ zien welke nieuwe wetten eraan komen.
  • Wetsvoorstellen die bij de Tweede Kamer in behandeling zijn, vindt u op de website van de Tweede Kamer.

Is betrokken bij de totstandkoming van een wet?

De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad.

Waar kan ik een wet vinden?

Op Overheid.nl vindt u wetgeving en regelgeving van de overheid. Zowel de landelijke als de plaatselijke, bijvoorbeeld van uw eigen gemeente. In de wetgevingskalender vindt u informatie over wetten die eraan komen en de inwerkingtreding van nieuwe wetten.

Waar kan ik een memorie van toelichting vinden?

De Memorie van toelichting is geen wet, maar een Kamerstuk dat een toelichting geeft op een wet. Vandaar dat de Memorie van toelichting niet te vinden is onder Wet- en regelgeving. U kunt deze (vanaf 1 januari 1995) vinden in het onderdeel Officiële bekendmakingen.

Wat regelt de wet?

Wetten zijn geschreven rechtsregels. Elke wet is onderdeel van het recht, maar het recht is breder dan enkel wetten. Ook de rechtspraak (jurisprudentie), de rechtsleer en gewoonten zijn rechtsbronnen.

Hoeveel wetten zijn er in NL?

Het aantal wetten en regels is de afgelopen tien jaar met ongeveer duizend toegenomen. Per 1 januari 2019 bedroeg het totale aantal regelingen 9.834.

Wat is de rol van het parlement bij de totstandkoming van een nieuwe wet?

Er wordt gestemd in de Tweede Kamer. En vervolgens wordt over het voorstel gestemd in de Eerste Kamer. De Koning en de minister ondertekenen het voorstel. De wet treedt in werking na publicatie.

Hoe wordt er een wet gemaakt?

Als er een wet gemaakt wordt, wordt dat door deze 7 stappen gedaan: 1. één of meer ministers maken een wetsontwerp, daarbij worden ze geholpen door ambtenaren 2. Ministerraad (het kabinet): het kabinet overlegt en stemt over het wetsontwerp

Hoe komt een wet tot stand?

Hoe komt een wet tot stand? De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad. Daartussen ligt een vast aantal stappen, die alle wetsvoorstellen moeten doorlopen.

Wat is een wetsvoorstel?

Meestal dient de regering (de Koning en de ministers) een wetsvoorstel in. Dit heet een regeringsvoorstel. Maar ook Tweede Kamerleden kunnen een wetsvoorstel indienen. Dit heet dan een initiatiefvoorstel.

Hoe maakt de regering wetten?

De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad. Daartussen ligt een vast aantal stappen, die alle wetsvoorstellen moeten doorlopen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven