Wat zijn kenmerken van een verhalende tekst?

Wat zijn kenmerken van een verhalende tekst?

Bij verhalende teksten wordt bijvoorbeeld in het begin de hoofdpersoon voorgesteld en zijn situatie beschreven. Vervolgens komen het doel van de hoofdpersoon en het plan dat de hoofdpersoon bedenkt om het doel te bereiken aan de orde. Een tekst met veel moeilijke en onbekende woorden is lastig te lezen en te begrijpen.

Welke Tekstsoort is een instructie?

Een tekst heeft als doel overtuigen als de schrijver wil dat de lezer de mening van de schrijver overneemt….Tekstdoel en tekstsoort.

Tekstdoel Tekstsoort
informeren gebruiksaanwijzing, instructie studieboek, folder, recept nieuwsbericht, geboortekaartje
overtuigen ingezonden brief, sommige columns

Wat is een Instruerende tekst?

Een tekst heeft altijd een bepaald doel. Dit is wat de schrijver wil bereiken bij de lezer. Tekstdoelen zijn: instrueren: de lezer aansporen tot het verrichten van een bepaalde handeling.

Welke Tekstsoort is een krantenartikel?

Tekstsoort

  • informatieve of referentiële teksten, die een stand van zaken in de werkelijkheid weergeven (verslag, krantenbericht, wetenschappelijk of encyclopedisch artikel enz.)
  • beschouwende teksten, die de toehoorder of lezer van iets willen overtuigen (reclameboodschap, pamflet, verzoekschrift enz.)

Wat voor Tekstdoel is een stageovereenkomst?

Er staan allemaal praktische zaken in een stageovereenkomst. Denk aan hoe lang jouw stageperiode duurt, of je een stagevergoeding krijgt, wie je stagebegeleider is en hoe het zit als je ziek wordt.

Wat is activeren Tekstdoel?

Activerende teksten hebben als doel om de lezer aan te zetten tot actie: hij/zij moet iets gaan doen! Dit doel zie je ook terugkomen in betogen , ingezonden stukken en columns, maar bijvoorbeeld ook in reclames.

Hoe herken je een Instruerende tekst?

Instrueren. Ook wel instructie geven genoemd. In een tekst met als doel instrueren legt de schrijver uit hoe je iets moet doen.

Wat is het Tekstdoel?

We maken onderscheid tussen vijf verschillende tekstdoelen: informeren, opiniëren, overtuigen, activeren en amuseren.

https://www.youtube.com/watch?v=GsfIbtWIU_4

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven