Inhoudsopgave
Wat gebeurt er bij een verbranding?
Een verbranding is een complex geheel van voornamelijk exotherme chemische reacties tussen een brandstof en een oxidator (meestal zuurstofgas) waarbij warmte en licht ontstaat in de vorm van een vlam of een gloed. Verbranding kan zowel met vaste, vloeibare als gasvormige brandstoffen optreden.
Wat zie je bij een brandwonde?
Tweede graads brandwonden zijn rood van kleur, zijn nat en er kunnen blaren te zien zijn. In deze blaren zit bloedplasma. Dit is een reactie van de huid om de warmte kwijt te kunnen. Tweede graads brandwonden zijn zeer pijnlijk.
Hoe komt het dat je verbrand?
Verbranding door de zon is een reactie van je huid op uv-stralen. Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood.
Hoe lang duurt het voor een lijk is vergaan?
De wetgever gaat er van uit dat na een begraving van 10 jaar een lichaam helemaal geskeletteerd is. Dat houdt in dat alleen de belangrijkste grote botten over zijn. Bij sommige mensen zal dit al na 5 of 7 jaar het geval zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
Welke factoren spelen een rol bij de ernst van een brandwond?
De ernst van de brandwond hangt af van verschillende factoren; de temperatuur van de hittebron, de tijd van inwerking van de hittebron op de huid, de oorzaak van de verbranding, de leeftijd van het slachtoffer en de plaats van de verbranding op het lichaam. Er zijn drie gradaties van verbranding.
Wat moet je doen als je verbrand bent?
Wat doe je als je verbrand bent door de zon?
- Ga uit de zon.
- Koel de huid.
- Laat blaren heel, prik ze niet door.
- Gebruik als het nodig is paracetamol (lees de bijsluiter voor de juiste dosering).
- Blijf uit de zon, zodat de huid zich kan herstellen.
- Neem in deze gevallen contact op met de huisarts of de spoedpost: