Inhoudsopgave
Wat is beter we of wij?
Het is ook geen probleem om de vormen wij en we af te wisselen. Gebruik wij als er nadruk op ligt: ‘Wij zijn verantwoordelijk voor de juiste afhandeling van klachten. ‘ Gebruik we als er niet zo veel nadruk ligt op het woord: ‘Zoals we hebben afgesproken’, ‘Als u graag gebeld wilt worden, nemen we contact met u op. ‘
Hoe gebruik je er in een zin?
Als onderwerp van een passieve zin, als voorlopig onderwerp en in combinatie met een telwoord mag “er” worden gebruikt, maar het is vaak beter om een andere formulering te kiezen….Verplicht gebruik van “er”
- als plaatsaanduiding;
- in combinatie met een voorzetsel;
- in combinatie met een telwoord.
Waarom gebruiken we de en het?
Bij onzijdige woorden gebruik je altijd het lidwoord “het” of “een”. “Deskresearch” is mannelijk (m) en “originaliteit” is vrouwelijk (v). Mannelijke en vrouwelijke woorden krijgen altijd “de” of “een” als lidwoord. Bij deze woorden hoort altijd het lidwoord “de” of “een”.
Is het we willen of wij willen?
Vaak denken mensen dat in zakelijke teksten alleen de wij-vorm of jij-vorm (volle vorm) gebruikt mag worden en dat we of je (zwakke vorm) niet juist is. Dit klopt niet. Beide vormen zijn correct Nederlands. Je mag in een tekst ook best we en wij door elkaar gebruiken.
Is het we of wij wensen?
Zowel wij als we is correct. Wij is de nadrukkelijke vorm, bijvoorbeeld in “Ook wij wensen u een gelukkig 2021.” Veel mensen denken dat in formelere teksten zoals brieven en zakelijke e-mails alleen wij gebruikt mag worden, maar dat is niet terecht.
Is er informeel?
Formeel taalgebruik is de vorm waarin woorden en woordcombinaties een zakelijk of plechtig karakter hebben. Informeel taalgebruik is de vorm waarin woorden en woordcombinaties een niet-zakelijk karakter hebben. Vaak is informeel taalgebruik korter dan formeel taalgebruik.
Wat betekent er in een zin?
Eigenlijk betekent ‘er’ hetzelfde als ‘daar’. Het is eigenlijk een verzwakte vorm van dit woord. Wanneer ‘er’ als plaatsaanduiding wordt gebruikt, verwijst het naar een plaats waarvan je weet over welke plaats het gaat. Voorbeeld: Ik werk al drie jaar bij dit bedrijf – Ik werk er al drie jaar.
Waarom zeggen we eigenlijk?
Het woord ‘eigenlijk’ kunnen we zien als de tegenhanger van ‘inderdaad’. Dat blijkt uit een onderzoek dat Geertje van Bergen samen met collega Hans Rutger Bosker deed. “We lieten proefpersonen een zin met een voorspelbare afloop aanvullen. Ze kregen de keuze tussen voorspelbare en minder voorspelbare antwoorden”.