Inhoudsopgave
- 1 Waar wordt erlenmeyer voor gebruikt?
- 2 Wat gebruik je in een laboratorium?
- 3 Waarom mag je op een lab niet eten en drinken?
- 4 Wat doet een analist in een laboratorium?
- 5 Waarom moet je na afloop van een practicum je handen wassen?
- 6 Wat voor soort ongelukken kun je bedenken die tijdens de scheikundelessen zouden kunnen optreden?
Waar wordt erlenmeyer voor gebruikt?
Een erlenmeyer valt onder laboratorium glaswerk. Het is een glazen fles die de vorm van een kegel heeft en een cilindrische hals. Door zijn vorm is het makkelijk om een vloeistof te schudden en te mengen.
Wat gebruik je in een laboratorium?
✓ Glaswerk ✓ Kunststof maatbeker en -cilinder ✓ Petrischaal ✓ Trechter ✓ Brander met toebehoren ✓ Statiefmateriaal ✓ Balans ✓ Thermometer ✓ Spanningsbron / Voeding ✓ Magneetroerder ✓ en meer..
Waarom mag je op een lab niet eten en drinken?
Als je iets van eten vindt in het labo, kunnen er al proeven mee uitgevoerd zijn zonder dat je er iets aan ziet of ruikt. Wie weet wat je in je mond stopt? Drinken in een labo is nooit veilig. Er zijn veel stoffen die op water lijken, kleurloos zijn, geen geur hebben …
Waarom glas in labo?
Het glaswerk is ook bestand tegen hitte, waardoor een aantal stukken laboratoriumglaswerk speciaal worden gebruikt om stoffen te verhitten. Tot in het midden van de 20e eeuw werd het meeste laboratoriumglaswerk in een kleine glasblazerij zelf gemaakt, die bij het laboratorium was aangesloten.
Wat is de nauwkeurigheid van een Maatcilinder?
De nauwkeurigheid van het afgemeten volume wordt bepaald door de breedte van de cilinder en de breedte van de gebruikte maatstrepen. Maatcilinders zijn er in vele grootten. Voor nauwkeurig werk worden meestal maatkolven gebruikt. Eenvoudige typen maatcilinder vindt men ook vaak in de keuken.
Wat doet een analist in een laboratorium?
Als analist werk je in een laboratorium. Daar doe je onderzoek in een bepaald vakgebied. Welk vakgebied precies is afhankelijk van je specialisme: biologisch, chemisch of medisch. Medisch analisten onderzoeken lichaamsstoffen zoals urine, bloed, weefsels en cellen.
Waarom moet je na afloop van een practicum je handen wassen?
ALTIJD als er chemicaliën op je huid komen direct afspoelen met water. ALTIJD na afloop van het practicum je handen wassen met zeep. Wat te doen als er toch iets gebeurt? Als jullie je goed aan de regels houden is de kans op ongelukken het kleinst.
Wat voor soort ongelukken kun je bedenken die tijdens de scheikundelessen zouden kunnen optreden?
In de scheikunde werkt men met stoffen die meestal schadelijk zijn voor de gezondheid. Sommige van deze stoffen zijn zelfs zeer vergiftig! Ook bestaan er andere gevaren: sommige stoffen zijn zeer brandbaar, andere stoffen zijn niet brandbaar maar kunnen juist wel brand veroorzaken.
Waar wordt een bekerglas voor gebruikt?
Een van de meest gebruikte laboratoriumgereedschappen zijn bekerglazen. Deze kunnen voor allerlei toepassingen worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn: het mengen van vloeistoffen, of het verwarmen van vloeistoffen. Door de schenktuit is het makkelijk om iets van het ene glas naar het andere bekerglas te gieten.
Welk glaswerk is analytisch?
Volumetrisch glas wordt veel gebruikt bij analytische laboratoria, omdat daar wordt onderzocht en nagegaan welke stoffen en bij behorende hoeveelheden aanwezig zijn in de oplossing. Het glas is verkrijgbaar in 2 klasses: Klasse A/AS en Klasse B. Klasse A is het meest accuraat van de klasses.