Hoe bereken ik de hypotenusa?

Hoe bereken ik de hypotenusa?

De Stelling van Pythagoras beschrijft de relatie tussen de zijden van een rechthoekige driehoek. Het stelt dat voor een willekeurige rechthoekige driehoek met zijden a en b, en hypotenusa met een lengte c, geldt dat a2 + b2 = c2.

Wat betekent het woord hypotenusa?

hypotenusa – Zelfstandignaamwoord 1. (wiskunde) de schuine zijde van een rechthoekige driehoek ♢ De stelling van Pythagoras luidt als volgt: “het kwadraat van de lengte van de hypotenusa is de som van de kwadraten van de rechthoekszijden”. Woordherkomst afgeleid van het Griekse ’tein…

Hoe groot is een rechthoekige driehoek?

Van een rechthoekige driehoek zijn beide rechthoekszijden 9 cm lang. De schuine zijde is dan (afgerond) 1,4142 x 9 cm = 12,728 cm….

a b c
54 72 90
57 76 95
60 80 100

Hoe bereken je de diagonaal van een driehoek?

Vuistregels

  1. Je kunt de Stelling van Pythagoras toepassen in rechthoekige driehoeken.
  2. Stelling van Pythagoras: (ene rechthoekszijde)2 + (andere rechthoekszijde)2 = (schuine zijde)2
  3. Of ook wel bekend als: a2 + b2 = c2, waarbij a en b de rechthoekszijden zijn en c de schuine zijde is.

Hoe bereken ik de lange zijde van een driehoek?

Met behulp van de stelling van Pythagoras kan je de lengte van een zijde in een rechthoekige driehoek berekenen. Deze stelling, a2 + b2 = c2, is één van de bekendste stellingen in de wiskunde.

Hoeveel Rechthoekszijden heeft een rechthoekige driehoek?

Een rechthoekige driehoek heeft 3 zijdes: 2 rechthoekszijden en een schuine zijde. De schuine zijde wordt ook wel eens de langste zijde, of de hypotenusa genoemd. Bij de stelling van Pythagoras kan je de schuine zijde berekenen wanneer je de 2 rechthoekszijden weet. De stelling wordt vaak aangegeven als a2 + b2 = c2.

Hoeveel Symmetrieassen heeft een rechthoekige driehoek?

De kenmerkende eigenschappen zijn: De drie hoeken zijn even groot, elk 60∘. Er zijn drie symmetrieassen. Elke symmetrieas deelt een zijde in twee gelijke delen en staat er loodrecht op.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven