Is het vele Of velen?

Is het vele Of velen?

Als vele naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we velen. Vele is zelfstandig gebruikt als er niet meteen een zelfstandig naamwoord op volgt en vele ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.

Is het ons of wij?

In sommige gevallen is zowel wij als ons mogelijk na dan, als of zoals, maar dan is er een betekenisverschil. Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is wij de correcte vorm. Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is ons correct.

Hoe verwijs je naar een onzijdig woord?

‘ Naar het-woorden (onzijdige woorden), zoals het team, wordt verwezen met het en zijn….Enkele voorbeelden:

  • Het comité (o.)
  • Ons koor (o.) is trots op zijn dirigent.
  • De vereniging (v.)
  • De ondernemingsraad (m.)
  • De gemeenteraad (m.)
  • De dienst (m.)

Is z n goed Nederlands?

Het is allebei juist. Jan z’n fiets is in gesproken taal heel gebruikelijk, net als Emma d’r fiets. Voor geschreven taal wordt deze constructie meestal als te informeel beschouwd.

Hebben we of hebben wij?

Vaak denken mensen dat in zakelijke teksten alleen de wij-vorm of jij-vorm (volle vorm) gebruikt mag worden en dat we of je (zwakke vorm) niet juist is. Dit klopt niet. Beide vormen zijn correct Nederlands. Je mag in een tekst ook best we en wij door elkaar gebruiken.

Hoe verwijs je naar het woorden?

Verwijs je naar een de-woord of een meervoud, dan is deze of die juist. Verwijs je naar een het-woord of naar iets onbepaalds, dan is dit of dat juist. Meer > Deze en dit verwijzen van oorsprong naar iets wat dichtbij is.

Wat is een onzijdig woord?

De zelfstandige naamwoorden worden traditioneel verdeeld in vrouwelijke, mannelijke en onzijdige woorden. Vrouwelijke en mannelijke zelfstandige naamwoorden zijn de-woorden; onzijdige zelfstandige naamwoorden zijn het-woorden. Bij woorden die alleen vrouwelijk zijn, wordt de (v.) …

Is het z n of zo n?

Zo’n wordt gecombineerd met enkelvoudige zelfstandige naamwoorden die telbaar zijn: zo’n kind, zo’n mooie spiegel, zo’n idee. In combinatie met meervoudige zelfstandige naamwoorden gebruiken we zulke: zulke kinderen, zulke grote ramen, zulke problemen.

Is het z n of zijn?

De drie varianten zijn correct. Jan zijn broer en Jan z’n broer zijn de gebruikelijke vormen in gesproken taal en de weergave daarvan op schrift, en in informele geschreven taal. Jans broer wordt meestal gebruikt in geschreven taal, vooral in formele(re) contexten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven