Inhoudsopgave
Hoe werken Cito-toetsen?
Om het niveau te toetsen, nemen leerkrachten dictees af. De leerkracht leest een woord of zin op en de kinderen schrijven het op in een opgaveboekje van Cito. De werkwoordspelling komt alleen voor in de Cito-toetsen spelling van groep 7 en 8.
Hoe vaak Cito per jaar?
De cito-toetsen zijn al vanaf de kleuterklas beschikbaar en worden tijdens de hele basisschoolperiode gebruikt. Per jaar zijn er drie afnamemomenten: aan het begin, het midden en het eind van het schooljaar. De school kiest zelf hoeveel toetsen ze per jaar wil afnemen.
Hoeveel tijd voor Cito rekenen?
Je neemt de toetsen in het midden en aan het einde van het schooljaar af (uitzondering: groep 8). Afname duurt ongeveer 45 minuten per onderdeel. Bij voorkeur verspreid over meerdere dagen.
Hoeveel Cito toetsen per dag?
Per leerjaar verschilt het hoeveel toetsen of delen er worden afgenomen. Verspreid over twee of drie weken komen alle toetsen aan bod. Wees gerust, per dag wordt er meestal maar een toets afgenomen die maximaal een uur duurt.
Waarom de Cito toets?
De meeste scholen hanteren de toetsen van het Cito (Cito-LOVS) om de vaardigheidsgroei te meten. We meten niet of een leerling een specifiek doel wel of niet beheerst, maar de algemene vaardigheid van de leerling in vergelijking met andere leerlingen op een vaardigheidsschaal. Het is een normtoets.
Hoeveel Cito toetsen op een dag?
Hoe lang duurt Cito toets groep 3?
DMT. De DMT is de Drie Minuten Toets. Dit is een leestempotoets, die onderdeel uitmaakt van het technisch lezen. Er wordt gekeken hoe snel kinderen kunnen lezen.
Hoe lang duren de Cito toetsen?
In 2017 zal zo’n 60% van de leerlingen deze toets maken, terwijl in 2015 nog zo’n 86% van de achtstegroepers zich over deze toets boog. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat de Citotoets drie dagen duurt en de meeste alternatieven twee of drie ochtenden.
Hoeveel fouten mag je maken bij de Citotoets?
Meestal kan een kind maximaal rond de twaalf antwoorden fout beantwoorden om toch 550 te scoren. Ruim 157.000 kinderen van circa 6200 basisscholen in Nederland bogen zich in februari drie dagen lang over de opgaven van de Citotoets.