Hoe maak je een viool?

Hoe maak je een viool?

Violen worden van esdoornhout gemaakt. Uit die platen maken ze het voorblad en het achterblad van de viool. Eerst het achterblad. De gesplitste plaatdelen worden tegen elkaar gezet, de contouren van de viool worden afgetekend en dan wordt het hout in die vorm gezaagd.

Hoeveel snaren heeft een strijkstok?

Snaren en een strijkstok Strijkinstrumenten hebben vier snaren. Enkel sommige contrabassen hebben vijf snaren. Vroeger werden snaren gemaakt van de darmen van katten of andere dieren. Nu worden ze gemaakt van staal of nylon.

Om een viool te maken wordt eerst een stuk esdoornhout uitgezaagd en in tweeën gespleten. Zo wordt de nerf in spiegelbeeld zichtbaar. Van deze twee stukken wordt samen het achterblad gemaakt. Esdoornhout is harder en vormt hierdoor een stevige basis. Met lijm uit dierenhuiden worden de twee stukken aan elkaar gezet.

Hoe gebruikt men moderne vioolsnaren?

Men gebruikt voor de fabricage van moderne vioolsnaren schapendarm, teflon, nylon, perlon, titanium, staal, carbon, zilver, goud of natuurzijde. Veel mensen denken dat vioolsnaren uitsluitend gemaakt zijn van kattendarm.

Wat is een vioolinstrument?

De viool is een snaarinstrument met vier snaren. De klank wordt voortgebracht door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok. De snaren hebben van laag naar hoog de noten G,D,A en E (sol, re, la en mi). De houten klankkast versterkt het geluid van de trillende snaren.

Wat is de stapel van de viool?

Het bestaat uit een of twee delen. De stapel, ook wel de ziel genoemd, het stokje in de viool onder het linkervoetje van de kam dat zorgt voor de overdracht van de trillingen naar het achterblad. De combinatie van de trillingen van boven- en onderblad bepaalt de klank van de viool. De snaren.

Wat zijn de onderdelen van de viool?

De onderdelen van de viool. Bij de viool heb je best veel onderdelen, en dat laat ik met mijn viool zien. De snaren: een viool heeft 4 snaren, allemaal even lang, maar allemaal een andere dikte. Hoe dunner de snaar, hoe hoger hij klinkt. Je hebt de E-, A-, D-, en de G snaar.

Hoe wordt de viool gepolitoerd?

De viool krijgt vier of vijf lagen vernis, afhankelijk van de kleur. Daarna wordt hij in een paar dagen gepolitoerd met olie, De vorm en plaatsing van de stapel is van grote invloed op de klank van de viool, omdat deze de trillingen van het bovenblad doorgeeft aan het achterblad.

Wanneer werden de eerste violen gebouwd?

De eerste echte violen werden ongeveer in 1550 gebouwd in het Italiaanse vioolcentrum Brescia en Cremona. In Cremona werkte de beroemde vioolbouwer Andrea Amati, hij leefde in het jaar 1535 tot en met het jaar 1610. Andrea Amati had erg veel talent voor het oplossen van klankproblemen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven