Inhoudsopgave
Wat is de aantonende wijs?
Een werkwoordsvorm in de aantonende wijs geeft aan dat de handeling van het werkwoord daadwerkelijk geacht wordt plaats te vinden. In tegenstelling daarmee is de handeling een bevel of een wens in de aanvoegende of gebiedende wijs: aantonend: ik neem. gebiedend: neem!
Wat is gebiedende wijs voorbeelden?
Een zin staat in de “gebiedende wijs” als er een bevel (= een opdracht/boodschap) in de zin staat en er geen onderwerp in die zin staat. Bijvoorbeeld zoals in de volgende zinnen: Schiet die voetbal weg! Leg die sleutels even neer.
Wat is de onbepaalde wijs?
De infinitief (of: onbepaalde wijs) is een vormcategorie van het werkwoord. De infinitief wordt ook wel ‘het hele werkwoord’ genoemd en het is in deze ‘standaardvorm’ dat werkwoorden in woordenboeken zijn opgenomen. De vorm van de infinitief is onbepaald wat persoon, getal, tijd en wijs betreft.
Wat is de aanvoegende wijs?
De aanvoegende wijs (of: conjunctief) is een werkwoordsvorm die onder meer een wens, toegeving, aanwijzing of aansporing uitdrukt. Alleen bij het werkwoord zijn is ook een aanvoegende wijs in de verleden tijd mogelijk (het ware te wensen).
Wat is infinitief Praesens?
Het praesens is in het Latijn het tempus van het werkwoord dat in het Nederlands meestal te vertalen is met een onvoltooid tegenwoordige tijd. Er zijn verschillende wijzen: indicatief, imperatief, conjunctief, infinitief. Er bestaat ook een adjectivum verbale in het praesens: het participium.
Hoe vind je de gebiedende wijs?
Als in een zin een bevel of opdracht staat en die zin heeft geen onderwerp, dan staat de zin in de gebiedende wijs. De zin begint met een persoonsvorm die bestaat uit de stam van het werkwoord. Voorbeelden: Leg neer die bal!
Waarom gebiedende wijs?
Je gebruikt de gebiedende wijs als je een bevel geeft of een wens uitspreekt. Je schrijft dan alleen de stam van het werkwoord. Een zin met een gebiedende wijs heeft geen onderwerp. Door de directe manier van aanspreken is het al duidelijk wie het onderwerp is.
Hoe vind je het gebiedende wijs?
Hoe vervoeg je de gebiedende wijs?
Gebruik voor de gebiedende wijs de vorm van de eerste persoon enkelvoud in de tegenwoordige tijd. Bij de werkwoorden glijden, houden, rijden en snijden kan de -d in de gebiedende wijs weggelaten worden, zoals in de uitspraak. De gebiedende wijs van zijn is wees.
Wat is het verschil tussen infinitief en indicatief?
De onbepaalde wijs of infinitief is een werkwoordsvorm die niet vervoegd is naar persoon of getal (zie ook persoon en getal). Vooral in het onderwijs wordt de infinitief ook wel “het hele werkwoord” genoemd. Uitzondering: die indicatief is zijn, nooit wezen, bij het werkwoord waarvan de infinitief zijn of wezen is.