Wat is wrijving in de natuurkunde?

Wat is wrijving in de natuurkunde?

wrijving – Zelfstandignaamwoord 1. is in de natuurkunde het verschijnsel waarbij een weerstandskracht kan ontstaan wanneer twee oppervlakken langs elkaar schuiven, terwijl ze tegen elkaar aan gedrukt worden. ♢ Door wrijving ontstaat warmte 2.

Wat is Schuifwrijvingskracht?

De schuifwrijving die je ondervindt als je tegen iets aanduwt dat niet in beweging komt (en dus niet schuift) is even groot als de kracht waarmee je duwt. Dit wordt ook wel statische wrijving genoemd. Dynamische wrijving is de schuifwrijving die iets ondervindt dat al aan het schuiven is.

Wat is viskeuze wrijving?

Viskeuze wrijving (of natte wrijving) brengt expliciet de snelheidsafhankelijkheid (en niet alleen de richtingsafhankelijkheid) in rekening.

Wat is de afkorting van wrijvingskracht?

Rol- en schuifwrijving Als het voorwerp beweegt (of op het punt staat te bewegen), dan is Fw =Fw,max. Als een voorwerp stilstaat de wrijvingskracht waarden kan aannemen tussen 0 en F.

Hoe bereken je de wrijving?

wrijvingskracht, formule W = F x s.

Hoe werkt Rolwrijving?

Als een voorwerp over een oppervlak rolt noem je dat rolwrijving. Bij rolwrijving is veel minder wrijving als bij schuifwrijving omdat bij rolwrijving steeds een ander stukje van het voorwerp de grond raakt. Er treedt wrijving op omdat de band de grond raakt en daarom een beetje vervormt.

Wat betekent viskeuze?

stroperig (dikvloeibaar) ten gevolge van inwendige wrijving Voorbeeld: `Door de polymerisatie werd het mengsel steeds viskeuzer. `

Is wrijving afhankelijk van snelheid?

wrijvingscoëfficiënt statisch – wrijvingscoëfficiënt dynamisch. Let op dat de dynamische wrijvingscoëfficiënt nog afhankelijk kan zijn van snelheid, vlaktedruk, temperatuur en ruwheid. De statische wrijving kan nog afhankelijk zijn van de tijd dat de massa in rust is, dit is typisch het geval bij smering.

Hoe werkt statische wrijving?

Algemeen is statische wrijving het verschijnsel dat er een kracht evenwijdig met het contactoppervlak tussen twee lichamen moet uitgeoefend worden om de contactpunt(en) te verplaatsen. Indien die kracht nul (theoretisch juist: “oneindig klein”) zou zijn, is het contactoppervlak glad.

Wat betekent FN natuurkunde?

a) bereken de normaalkracht (Fn) op het plankje. De normaalkracht is de kracht loodrecht op het voorwerp. Omdat alle krachten in evenwicht zijn is de normaalkracht dus gelijk aan de zwaartekracht.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven