Wat is de FIU?

Wat is de FIU?

De FIU-Nederland is de organisatie waar meldplichtige instellingen ongebruikelijke financiële transacties moeten melden. De FIU-Nederland heeft deze taak op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Wat is een FIU melding?

Financiële ondernemingen die onder de reikwijdte van de Wwft vallen zijn verplicht ongebruikelijke transacties te melden aan de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland). Om ondernemingen te helpen bepalen of er sprake is van een ongebruikelijke transactie, zijn meldingsindicatoren ontwikkeld.

Wat is een LOVJ verzoek?

Op grond van artikel 12, lid 1, onder b, sub 2, van het Besluit politieregisters (Bpolr) verstrekt het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties informatie uit het register wanneer uit het informatieverzoek (het zogenaamde Lovj sub 2 verzoek) een redelijk vermoeden voortvloeit dat een bepaald persoon een misdrijf heeft …

Wat is een ongebruikelijke transactie Wwft?

Wat zijn ongebruikelijke transacties? Ongebruikelijke transacties zijn bijvoorbeeld: een contante storting van een groot bedrag voor een creditcard. als er een groot bedrag aan contant geld wordt omgewisseld in een andere valuta of van kleine naar grote coupures.

Wat is de WWFT?

In de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) staat dat banken en andere instellingen moeten voorkomen dat criminelen via hun rekeningen geld witwassen dat ze met misdaad hebben verdiend, zoals drugshandel of oplichting.

Is er een verschil in meldingstermijn tussen objectieve en subjectieve indicatoren?

Een transactie is ongebruikelijk wanneer deze voldoet aan één of meerdere indicatoren. Bij objectieve indicatoren is melding verplicht. Bij subjectieve indicatoren is melding verplicht indien de instelling oordeelt dat de situatie in de indicator van toepassing is.

Welke transacties melden?

U moet altijd melding doen van een uitgevoerde of voorgenomen ongebruikelijke transactie. U meldt een ongebruikelijke transactie in het meldportaal van de Financial Intelligence Unit – Nederland (FIU-Nederland). Of een transactie ongebruikelijk is, stelt u vast aan de hand van subjectieve en objectieve indicatoren.

Welke transacties moeten gemeld worden?

Meldplicht voor ongebruikelijke transacties

  • Financiële dienstverleners, zoals banken, verzekeraars, effecten- en beleggingsinstellingen, geldtransactie-kantoren, creditcardmaatschappijen en casino’s.
  • Handelaren in zaken van grote waarde, zoals auto’s, kunst en antiek, schepen, veilinghuizen en juweliers.

Wat moeten banken melden?

Melding van verdachte transacties Ze zijn verplicht om verdachte transacties en personen te melden bij de Cel voor (CFI). CFI is een onafhankelijke administratieve overheid met gerechtelijke en financiële deskundigen en een hoger officier van de federale politie die het witwassen moet voorkomen en bestrijden.

Wat zijn ongebruikelijke transacties bank?

Een financiële transactie is ongebruikelijk wanneer er een risico bestaat dat de transactie gebruikt wordt voor het witwassen van crimineel geld of voor het financieren van terrorisme. Omdat dit vaak lastig is te beoordelen zijn er er in de Wwft en in het uitvoeringsbesluit Wwft enkele regels en indicatoren neergelegd.

Welke informatie moet je opnemen in de melding van de ongebruikelijke transactie?

aard en nummer van het identiteitsbewijs van uw cliënt. aard, tijdstip en plaats van de transactie. als er sprake is van contanten: omvang, bestemming en herkomst van de contanten. om welke reden u de transactie ongebruikelijk vindt.

Wie valt er onder de Wwft?

Aan de hand van het begrip ‘instelling’ wordt in artikel 1 van de Wwft opgesomd welke partijen onder deze wet vallen. Dat zijn onder meer banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen, administratiekantoren, accountants, belastingadviseurs, trustkantoren, advocaten en notarissen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven