Wat doet een drainagebuis?

Wat doet een drainagebuis?

Een drainagebuis of pijp is een kunststofbuis met gaatjes. Over deze buis zit een mantel van stof gewikkeld die het vuil scheid van het grondwater zodat de buis niet met vuil verstopt komt te zitten. Deze buis wordt echter alleen bij kleigrond gebruikt. Soms worden delen van uw tuin veel natter dan andere plekken.

Hoe werkt afwatering?

drainage. Drainage is een systeem waarbij (grond)water afgevoerd wordt. We onderscheiden horizontale drainage via buizen en verticale drainage via een diep gat in de grond middels buizen of echte zandpalen. Verbetering in de afvoer van water is te realiseren door de aanleg van drainage.

Welk zand rond drainage?

Voor het opvullen van de sleuf gebruikt u ongeveer 40-45 cm grofkorrelig zand of schelpen. De bovenste 20 cm kunt u vullen met gewone tuinaarde of met straatzand om er tegels op te leggen. Zorg er voor dat het water oppervlakkig de sleuf goed kan bereiken.

Hoe werkt een drainagesysteem?

Wanneer overtollig water op het land of in de tuin wordt afgevoerd via ondergrondse drainagebuizen spreken we van een drainage systeem. De drainagebuizen bevatten kleine perforaties die het grondwater opnemen. Via een of meerdere eindbuizen wordt het verzamelde water omgeleid naar een sloot of afvoerput.

Hoe drainage leggen in tuin?

De diepte is afhankelijk van de grondwaterstand: daar moeten de buizen boven komen te liggen. Als het grondwater geen probleem is, moeten de sleuven minimaal 60 cm diep zijn. De aanbevolen onderlinge afstand tussen de gleuven is 5 tot 6 meter, zodat geen plek in de tuin verder dan 3 meter van een drainagebuis ligt.

Wat doet drainage?

Drainage of ontwatering is het afvoeren van water uit de bodem over en door de grond, met als gevolg het verlagen van het grondwaterpeil. Hierbij kan het water worden afgevoerd via drains, kleine sloten of greppels.

Hoe drainage aanleggen?

Hoe werkt een Hydroblob?

Hoe werkt het? Hydroblob® beschermt tegen wateroverlast door het teveel aan water te absorberen en op te slaan (bufferen). Zodra de grond het weer aankan geeft Hydroblob® het water weer geleidelijk af aan de omringende grond. Zo voorkomt u wateroverlast in de tuin, op het terras en bij op- en afritten.

Hoe diep drainage in tuin?

Het antwoord op de vraag hoe diep drainage soorten moeten liggen is afhankelijk van de grondsoort. Bij zand- en veengronden is 80 cm diep de meest gebruikelijke keuze. Bij andere grondsoorten is het belangrijk dat u de vuistregel van minimaal 60 cm, maximaal 80 tot 90 cm aanhoudt.

Waar sluit je drainage op aan?

Er zijn diverse afvoerpunten die u kunt gebruiken voor uw drainagesysteem, zoals het riool, een vijver of een sloot. Waar moet u de drainage afvoer op aansluiten? Het antwoord is simpel: op de drainagebuis!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven