Inhoudsopgave
Hoe komt het dat smaken verschillen?
Smaak wordt zelfs voor zo’n 95 procent bepaald door de neus: de lucht vanuit de mond stroomt door naar de neus, waarna ons reukorgaan ervoor zorgt dat er specifiekere smaken, eigenlijk geuren, waarneembaar zijn. Zonder de reukzin van de neus is alleen de basissmaak waarneembaar.
Wat is de smaak?
Smaak is wat je proeft met je mond.De smaak van een product. Zoals bijvoorbeeld; de smaak van wort of van suiker. Smaak wordt met de tong waargenomen.
IS smaak aangeleerd?
Smaakvoorkeuren zijn dus eigenlijk een mix van nature (aangeboren) en nurture (aangeleerd). Fruit is van nature zoet en dus lekker; groente is daarentegen wat bitterder van smaak en wordt dus minder vaak lekker gevonden door kinderen. In de moderne tijd kunnen we alles leren eten, ook de licht bittere en zure dingen.
Hoe komt het dat we kunnen proeven?
In onze mond zitten ook andere cellen die de textuur en temperatuur van het voedsel waarnemen. Wanneer er voedsel terecht komt op een smaakknop, wordt er een prikkel gestuurd naar je hersenen. Je hersenen zetten deze prikkel om in een smaak en zo proef je of je iets lekker of niet lekker vindt.
Wat bepaalt de smaak?
Smaak wordt gevormd in de hersenen. De smaakpapillen op je tong geven dus slechts aan of iets zoet, zout, zuur, bitter (of umami wat ook een smaak blijkt te zijn tegenwoordig) is.
Wat is hoog op smaak?
Koks leren ‘hoog op smaak’ te koken. Dat betekent dat elk hapje dat ze bereiden bomvol smaak moet zitten. Er zijn genoeg koks die vinden dat ‘zondigen’ erbij hoort als je uit eten gaat.
Wat kun je nog meer met je tong waarnemen?
Daarvoor beschikken we over smaakpapillen. Dit zijn groepjes cellen op de tong en achterin de mondholte waarmee we 5 basissmaken kunnen waarnemen: zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). Een belangrijke voorwaarde is wel de aanwezigheid van speeksel. Een uitgedroogde tong en mond nemen geen smaken waar.