Inhoudsopgave
Welke factoren hebben invloed op de stralingsbalans?
De grootte ervan hangt primair af van de temperatuur van het oppervlak: hoe hoger deze temperatuur, des te meer warmte wordt uitgestraald. De atmosferische gassen absorberen die langgolvige warmtestraling tamelijk makkelijk.
Wat is albedo aardrijkskunde?
Met de term ‘albedo’ wordt het weerkaatsingsvermogen van het aardoppervlak bedoeld. Dus de hoeveelheid zonnestraling die door de aarde gereflecteerd wordt ten opzichte van de totale binnenkomende zonnestraling. Een lichtgekleurd oppervlak heeft meestal een hogere albedo, het weerkaatst meer licht.
Hoe bereken je albedo?
De hoeveelheid ingestraalde energie per seconde is het stralingsvermogen van de zon die de aarde bereikt, deze duiden we aan met S in W/m2. Als a een maat is voor de spiegeling (de albedo) dan is (1 – a) de maat voor de hoeveelheid straling die de aarde bereikt.
Wat is de albedo van de aarde?
Het is het percentage licht dat door een bepaald object weerkaatst wordt. Een wit lichaam straalt alle licht terug en heeft een albedo van 1 terwijl een zwart lichaam alle straling opslorpt en een albedo van 0 heeft. Voor de Aarde is de albedo 0,4; onze planeet neemt meer licht op dan dat zij terug geeft.
Wat betekent dit voor de hoeveelheid inkomende en uitgaande straling?
De inkomende straling, afkomstig van de zon, stuurt het klimaatsysteem aan, denk aan de seizoenen en de verschillen tussen de tropen en de poolgebieden. De uitgaande straling wordt mede bepaald door belangrijke elementen van het klimaatsysteem zoals temperatuur, vocht en wolken.
Welke straling bereikt de aarde?
Zonnestraling (korte golflengte) bereikt het aardoppervlak en wordt na absorptie omgezet in langgolvige (warmte)straling.
Kun je aangeven welk effect het smelten van de poolkappen heeft op het albedo?
De ijskappen weerkaatsen veel van het zonlicht dat op de Aarde valt terug het heelal in. Wetenschappers noemen dit weerkaatsingsprincipe de albedo. Aanvankelijk heeft dit een verkoelend effect. Maar wanneer het ijs begint te smelten en plaatsmaakt voor donkere plekken, wordt de warmte juist vastgehouden.
Welke factoren bepalen het albedo van een landschap?
Hoe donkerder van kleur een landschap is en hoe minder bewolking er boven het landschap is, hoe lager het albedo van het landschap. Hoe lager het albedo, hoe meer energie uit zonlicht wordt opgenomen door de bodem en hoe sterker de bodem dus wordt verwarmd.
Hoe bereken je klimaat?
Om het klimaat te bepalen wordt gekeken naar het gemiddelde over 30 jaar van temperatuur, vocht, luchtdruk, wind, bewolking en neerslag. Dagelijkse en jaarlijkse variaties en hoe vaak extremen voorkomen zijn ook van belang. Voorbeelden van extremen zijn hittegolven en zware regen met wateroverlast of overstromingen.
Wat is de gesteldheid van het aardoppervlak?
Het derde punt is de gesteldheid van het aardoppervlak. De warmtegeleiding van water is veel beter dan dat van land. Dit betekent dat het boven het water kouder is, omdat het water ook warmte opneemt, terwijl het land relatief minder opneemt. Als gevolg van deze 3 factoren zijn er temperatuurverschillen op aarde.
Wat is langgolvige straling?
Straling die door de aarde wordt uitgezonden. Deze straling bevindt zich in het infrarode gebied en is dus, in tegenstelling tot het kortgolvige zonlicht, met het oog niet waar te nemen.
Wat betekent zonintensiteit?
De zonnestraling heeft vlak buiten de dampkring van de aarde een intensiteit van 1350 Watt per m2. Op weg naar het aardoppervlak verliest de straling ongeveer de helft van zijn intensiteit door absorptie en reflectie in de dampkring (zie figuur 1).