Inhoudsopgave
Waar leefde koning Midas?
Midas was heerser van Frygië, een koninkrijk in het midwesten van de Anatolische hoogvlakte.
Waarom had Midas ezelsoren?
Ezelsoren. Een andere mythe vertelt dat hij een groot vereerder was van Pan, de god van herders en ruige landstreken. Maar door de zijde van Pan te kiezen, beledigde hij Apollo, de god van de muziek. Midas protesteerde en zei dat hij Pan beter vond.
Waar komt de naam Midas vandaan?
Volgens Carnoy is het een Frygische naam ‘zacht, verfrissend’ (vergelijk Oudindisch mayas ‘verfrissing’). Het is de naam van een figuur uit de Griekse mythologie: Midas, zoon van Gordius. Dionysius stond hem toe een wens te doen. Hij wenste dat alles wat hij aanraakte, in goud zou veranderen.
Wat deed Dionysos?
Dionysus is de god van de wijn, druivenoogst en gisting, alsmede god van de roes en van dronkenschap. In de wereld van de Griekse mythologie wordt deze god als een laatbloeier gezien.
Hoe koning Midas aan zijn ezelsoren kwam?
Midas was in de Griekse mythologie een koning van Frygië. Omdat hij de sater Silenus gered had, verleende Dionysus hem de kracht om alles wat hij aanraakte in goud te veranderen. Toen hij later Pan aanwees als een betere muzikant dan Apollo, werd hij gestraft met ezelsoren, die hij onder een Frygische muts verborg.
Wie was silenus?
Silenus (Oudgrieks Σειληνός / Seilênós of Σιληνός / Silênós) was de trouwe metgezel en leermeester van Dionysos.
Wat betekent in de armen van Morpheus liggen?
rustig slapen. Morpheus, de zoon van Hypnos (Lat. Somnus), de god van de slaap, bezat volgens Ovidius, Metam.
Wat zijn Midasoren?
Lange of ezelsoren, genoemd naar Midas, koning van Frygië (Klein-Azië). Toen Midas, aldus Ovidius’ Metamorfosen, Dionysus de gunst vroeg dat alles wat hij aanraakte in goud zou veranderen, werd deze domme wens vervuld. …
Hoe Midas ezelsoren kreeg?
In ‘Zo kreeg Midas ezelsoren’ staan de mooiste Metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius, prachtig opnieuw verteld in gedichten door Maria van Donkelaar en adembenemend geïllustreerd door Sylvia Weve. In de Metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius staan enkele van de bekendste verhalen uit de klassieke oudheid.