Wat is een Heupkam?

Wat is een Heupkam?

De heupkom of acetabulum ossis ilium, kort acetabulum, is de komvormige gewrichtsholte aan de zijkant van het heupbeen, waarin normaal de kop van het dijbeen ronddraait. Het is de kom van het heupgewricht. Het zitbeen, darmbeen en schaambeen vormen samen het heupbeen en de heupkom.

Welke spieren zitten er in de heup?

De heup is voorzien van twee spiergroepen: de dorsale heupspieren (spieren die aan de achterkant lopen en stabiliteit geven aan het heupgewricht tijdens bewegingen naar achteren) en de ventrale heupspieren (spieren die aan de voorkant lopen en stabiliteit geven aan het heupgewricht tijdens bewegingen naar voren).

Wat is Ossa coxae?

Het schaambeen of os pubis vormt samen met het zitbeen, os ischii, en darmbeen, os ilium, door volledige onderlinge vergroeiing het heupbeen, os coxae.

Wat zijn Femurkoppen?

Het heupgewricht is de schakel tussen het bekken en het bovenbeen. Het bestaat uit twee botstukken: de heupkom (acetabulum) en de heupkop (femurkop). De heupkop bevindt zich diep in de kom van het bekken, ter hoogte van de lies. De heup is een kogelgewricht, waardoor beweging in vrijwel alle richtingen mogelijk is.

Wat doet de heupbeen?

Het heupgewricht vormt de schakel tussen het bekken en het bovenbeen. Het betreft hier een zogenaamd kogelgewricht, waardoor het bovenbeen ten opzichte van het bekken in nagenoeg alle richtingen kan bewegen.

Welke spier zorgt voor Exorotatie heup?

piriformis (exorotatie, abductie en extensie).

Welke spieren zorgen voor Endorotatie heup?

De musculi adductor magnus en gracilis zijn ook endorotatoren, ze doen het dijbeen naar binnen draaien. De musculi pectineus, adductor brevis en obturatorius externus doen het dijbeen naar buiten draaien.

Waar zit het schaambeen precies?

Wat is het schaambeen? Het schaambeen is een stuk bot dat aan de onderkant en voorkant van het bekken zit. Het vormt samen met het zitbeen en het darmbeen het heupbeen. De heupbeenderen vormen met het heiligbeen (os sacrum) en het staartbeen (os coccygis) het bekken (pelvis).

Wat is het zitbeen?

o. (-deren), os ischii, het onderste, achterste van de drie beenstukken die gezamenlijk het heupbeen vormen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven