Wat is het doel van de HACCP?

Wat is het doel van de HACCP?

HACCP = “Hazard Analysis – Critical Control Point” ofwel Gevarenanalyse – Kritische controlepunten. HACCP is de huidige preventieve referentiemethode, waardoor de hygiënische veiligheid van onze voedselproducten gewaarborgd kan worden.

Waarom is HACCP ontwikkeld?

HACCP is in de jaren zestig ontwikkeld op verzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Voor ruimtereizen is het belangrijk, dat voedsel lang houdbaar (en dus veilig) blijft. Uiteindelijk kwam men tot de conclusie, dat een dergelijke norm niet alleen handig is voor ruimtereizen, maar voor de gehele mensheid.

Welk kernpunt staat in de HACCP?

De 7 kernpunten van een HACCP-systeem Inventariseer alle potentiële gevaren. Wijs de reële gevaren aan. Ga na welke maatregelen er zijn om het gevaar te beheersen. Stel de kritische beheerspunten (CCP’s) vast.

Wat is HACCP in de horeca?

HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points (gevarenanalyse en kritische controlepunten). Levensmiddelenbedrijven en diervoederbedrijven zijn verplicht om een HACCP-plan te hebben en volgens de HACCP-richtlijnen te handelen.

Wat zijn de 7 principes van het HACCP?

De 7 basisprincipes van HACCP Geef per CCP de kritische grenzen aan. Stel vast hoe de CCP’s bewaakt worden. Leg de correctieve acties vast per CCP. Correctieve acties zijn nodig wanneer de monitoring aangeeft dat het CCP niet wordt beheerst.

Wat is een HACCP team?

Volgens vaste frequentie vindt er een HACCP-team overleg plaats waarin minimaal beoordeeld wordt of: Hetvoedselveiligheidssysteem actueel en werkzaam is. De genomen maatregelen adequaat zijn uitgevoerd/genomen. Nieuwe processen en/of producten beoordeeld moeten worden of zijn.

Waar is HACCP voor ontwikkeld?

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem. Bedrijven die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt. Van elke fase in de productie brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen.

Wie heeft HACCP bedacht?

Alle voedselverwerkers zijn verplicht een HACCP-plan op te stellen. HACCP valt onder de Europese wetgeving. De Amerikaanse NASA bedacht het HACCP systeem in de jaren 60 om het eten voor astronauten te controleren. De richtlijnen hiervoor zijn uitgewerkt door de Codex Alimentarius.

Hoe omschrijf je HACCP in het Nederlands?

De afkorting HACCP staat voor ‘Hazard Analysis and Critical Control Points’ en de letterlijke, Nederlandse betekenis hiervan is: gevarenanalyse en kritische controlepunten in het productieproces.

Wat heeft HACCP met hygiënisch werken te maken?

Deze wetgeving regelt dat alle levensmiddelenbedrijven volgens de HACCP beginselen moeten werken. Deze HACCP eisen zijn uitgewerkt in de hygiënecode. U voldoet aan de wetgeving als u werkt volgens de onderdelen die voor u van toepassing zijn. Hygiënisch werken, voedselveilig werken, is noodzakelijk en vanzelfsprekend.

Wat is bedrijfshygiëne horeca?

Wat is bedrijfshygiëne? Het woord zegt het eigenlijk al: dit is de hygiëne die ervoor zorgt dat een bedrijf helemaal spik en span is.

Welke sectoren moeten de HACCP regels toepassen?

Hygiënecode binnenvaart levensmiddelen en diervoeders.

  • Hygiënecode voor de opslag en overslag van eetbare oliën en vetten.
  • Hygiënecode voor transport, opslag en distributie van levensmiddelen (website TLN)
  • Hygiënecode voor transport, opslag en distributie van levensmiddelen (website EVO)
  • Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

    Terug naar boven