Inhoudsopgave
Wat moet je doen als je beschimmeld eten hebt gegeten?
Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Wat gebeurt er als je beschimmelde frambozen eet?
De kans op beschadiging wordt groter. Daardoor is het fruit extra vatbaar voor gisten, schimmels en andere bacteriën die bederf veroorzaken. Uiteindelijk gaat de vrucht rotten of schimmelen en kun je het echt niet meer eten. Beschimmeld fruit moet meteen worden weggegooid, ook als er maar één plekje schimmel op zit.
Wanneer ontstaan niet-eetbare schimmels?
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Wat kunnen schimmels tegen zuur bederven?
Schimmels kunnen ook veel beter tegen zuur. Veel levensmiddelen worden eerst met bacteriën verzuurd (yoghurt, zuurkool), juist om bederf met ongewenste bacteriën tegen te gaan. Andere producten, fruit, zijn van zichzelf al zuur. Sterk zure producten zullen ook weer eerder door schimmels bederven, zoals vruchtensappen.
Wat is de familie schimmels?
Champignons en paddenstoelen maken ook deel uit van de familie schimmels. Schimmels vermeerderen zich door de vorming van sporen, die ontstaan aan het einde van de schimmeldraden. Wanneer de sporen rijp zijn, laten ze los en worden door luchtstromen meegevoerd. Sporen kunnen daardoor op andere producten in een koeling of voorraadkast komen.
Is schimmel weggegooid?
Beschimmeld fruit moet meteen worden weggegooid, ook als er maar één plekje schimmel op zit. Want schimmel kan zich door de hele vrucht verspreiden is niet altijd te zien. Is je appel of peer gevallen en heb je daardoor een beurse plek, dan kan die plek worden weggesneden en de rest van de vrucht is dan wél eetbaar.